Column

De thuisbatterij staat voor de deur

Twee batterij-eenheden en een omvormer van iWell in een Eindhovens flatgebouw leveren sinds half november een besparing op de netbeheerkosten van 1300 euro per jaar op. Beeld iWell
Twee batterij-eenheden en een omvormer van iWell in een Eindhovens flatgebouw leveren sinds half november een besparing op de netbeheerkosten van 1300 euro per jaar op.Beeld iWell

Het gaat hard met de ontwikkeling van grote batterijen, en niet alleen voor elektrische auto's. In diverse landen kun je er thuis al geld mee verdienen. En in Nederland is het al slim in onder meer flatgebouwen.

Vincent Dekker

De prijs van batterijen is sinds 2010 met bijna 80 procent gekelderd. Van 1000 dollar per kWh opslag naar iets boven de 200, en de prijsdaling lijkt nog bepaald niet ten einde. Die prijs slaat op accu's voor elektrische auto's, maar die voor thuisbatterijen daalt in de slipstream natuurlijk flink mee. De tijd dat het financieel slim wordt om grote batterijen voor thuis aan te schaffen, lijkt nabij.

In het buitenland is het soms al zover. Duitsland heeft met batterijfabrikant sonnen een sterke concurrent van Tesla binnen zijn grenzen. En sonnen heeft al een aanbod waarbij de kopers van zijn batterijen tien jaar lang 'gratis' stroom krijgen en zo hun batterij in die tien jaar kunnen terugverdienen.

In Australië verkoopt Reposit Power de stroom van thuisbatterijen voor jou op het moment dat er een piek in de vraag is en dus de prijs van een kWh op de energiemarkt hoog is. Dat kan dan tot tien keer de prijs van een kWh zijn die een consument in stille uren betaalt. En je laadt de batterij op met je zonnepanelen of als het aanbod aan windenergie groot is en de prijs dus laag. Zo verdien je je batterij gaandeweg terug.

Reposit Power en sonnen bundelen softwarematig de thuisbatterijen van velen tot virtueel één grote batterij. Zo kunnen ze pieken in vraag en aanbod substantieel opvangen. Doordat de batterijen verspreid zijn over het net, maken ze ook de verzwaring van het net voor het verwerken van die pieken minder kostbaar.

Lift

Het Nederlandse iWell doen het net even anders. Zij plaatsen hun batterijen in onder meer gebouwen met een lift. Die lift vraagt bij het op gang komen korte tijd veel stroom en daardoor heeft zo'n gebouw een zware aansluiting op het stroomnet nodig. Die aansluitingen zijn veel duurder dan een simpele huisaansluiting. Door die lift op stroom uit een batterij te laten werken, kan met een veel goedkopere netaansluiting worden volstaan. In een Eindhovens appartementencomplex scheelt dat zo'n 1300 euro per jaar aan netbeheerkosten.

Ook bij iWell kan de batterij ingezet worden om bij een groot aanbod aan zonne- of windstroom, en dus lage marktprijzen, geladen te worden en die goedkope stroom bij een piekvraag weer voor veel geld te verkopen. Maar in dit geval is de winst daarvan slechts 'bijvangst'.

Zoals bekend wil ik graag batterijen in huis om zo weer iets onafhankelijker te worden van de grote energiebedrijven. Maar sonnen heeft voor mij nog geen aanbieding en dat snap ik wel. In Duitsland en Oostenrijk rekent het bedrijf belangstellenden voor dat ze bij een verbruik van 4250 kWh per jaar hun batterijen in tien jaar terugverdienen. Ik verbruik net iets meer dan de helft van die 4250 kWh. Bovendien gaat sonnen uit van 30 cent per kWh als consumentenprijs. Dat is bij ons 20 cent. En ten derde rekent sonnen met 3 procent prijsstijging per jaar, terwijl in Nederland de stroom de laatste jaren juist in prijs daalt. Oftewel: een sonnen-systeem is hier nog lang niet rendabel.

Maar: als we met e-auto's gaan rijden en met warmtepompen gaan verwarmen, dan stijgt ons elektriciteitsverbruik fors. En als de batterijen nog eens 30 procent goedkoper worden, wat in twee jaar zomaar zou kunnen, dan nadert ook bij ons het sonnen-moment. En als een slimmerik een Nederlandse Reposit Power bedenkt, kan het wellicht nog eerder. iWell, tenslotte, zit ook niet stil en heeft al iets voor thuisgebruik. Kortom: de thuisbatterij staat al zo goed als voor de deur...

Lees ook: Slimme opslag maakt niet zo slimme meter overbodig

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden