De natuurvoorraden zijn dit jaar weer volledig uitgeput

Een foto van NASA laat een deel van Korea en China zien bij nacht. Beeld epa
Een foto van NASA laat een deel van Korea en China zien bij nacht.Beeld epa

Vanaf vandaag leven we van onze ecologische creditcard. Het is Earth Overshoot Day, de dag waarop de wereld door zijn jaarlijkse rente heen is en de planeet overvraagt. De rest van het jaar leven we op de pof, ten koste van het kapitaal aan hulpbronnen van de aarde. De bewuste dag valt elk jaar vroeger.

Joachim Springer

De exacte datum van Earth Overshoot Day wordt bepaald door Global Footprint Network. Deze internationale denktank maakt aan de hand van data de balans op tussen de biocapaciteit van de wereld en onze ecologische voetafdruk. In een simpele formule: hoeveel natuur we hebben gedeeld door hoeveel natuur we gebruiken, maal 365. Dat is Earth Overshoot Day.

Vanaf vandaag bouwen we ecologische schuld op, wat onder andere zichtbaar wordt in de vorm van ontbossing, bodemerosie, achteruitgang van de biodiversiteit en de toename van CO2 in onze atmosfeer. Die kosten worden elk jaar beter zichtbaar, want Earth Overshoot Day valt elk jaar vroeger.

Vorig jaar viel de dag op 21 augustus. In 2003 op 22 september en in 1993 op 21 oktober. Elke tien jaar verliezen we dus een maand. Die trend is ingezet in de jaren '60, toen we voor het eerst meer van de aarde gingen vragen dan deze op kon brengen. Inmiddels hebben we eigenlijk anderhalve aarde nodig om onze consumptie vol te houden.

Ecologisch en economisch probleem
Tenminste, gemiddeld genomen. Maar als iedereen zou leven zoals men in Noord-Amerika doet, zouden we wel vier aardes nodig hebben. De Europese consumptie vergt tweeënhalve aarde. Ook in Nederland gebruiken we structureel meer dan we kunnen opbrengen. Er zijn ook landen die nog niet in het rood staan. Brazilië en Canada bijvoorbeeld, maar die zien hun ecologische reserves snel teruglopen. Het hele continent Afrika verbruikt het minst en zou twee keer zo veel moeten consumeren om in het rood te geraken. Werelddeel Azië mag zich ook nog onder de ecologisch verantwoorden scharen, maar de verwachting is dat de groeiende economieën van India en China daar snel een eind aan maken.

De wereldwijde overbelasting van de aarde is 'zowel een ecologisch als een economisch probleem', zegt Mathis Wackernagel van Global Footprint Network. "Lage-inkomenslanden met een tekort aan hulpbronnen zijn uitermate kwetsbaar. Maar ook landen met hoge inkomens moeten zich realiseren: wie de beperkingen van hulpbronnen negeert, zet zijn economische prestaties op de lange termijn op het spel."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden