De moestuintjes, twee maanden later

Laura en Jens verzorgen de plantjes in hun volkstuin. Beeld Rob Huibers
Laura en Jens verzorgen de plantjes in hun volkstuin.Beeld Rob Huibers

Albert Heijn deelde 44 miljoen moestuintjes uit in februari en maart. Hoe staat het er nu mee? Waar de ene jonge tuinder zijn eerste radijsje al achter de kiezen heeft, blijkt de ander niet zulke groene vingers te hebben.

Redactie

Kinderen overspoelen de zaaibakjes met liefde, aandacht en water. Ze kijken de plantjes de grond uit. En bij het eerste ontluikende groen zien ze visioenen van knapperige worteltjes, volronde radijzen en zoete tomaatjes.

Maar zo ver komt het in veel gevallen niet. "Zodra je de moestuintjes moet verpotten gaat het mis. En dat moet al heel snel", vertelt Katinka Celie, moestuinexpert bij Velt, een vereniging voor ecologisch tuinieren. "De bakjes zijn veel te klein. Daardoor heb je steeds grotere potten nodig. En sommige groenten kun je beter helemaal niet verpotten. Wortels gaan dan bijvoorbeeld scheef groeien."

"Albert Heijn heeft zich er makkelijk vanaf gemaakt. De gebruiksaanwijzing was ook wel erg beknopt. Zo loop je het risico dat kinderen al snel de draad kwijtraken. Ik kan me best voorstellen dat hun enthousiasme over het moestuinieren daardoor een knauw heeft opgelopen. En dat is zonde. In mijn eigen omgeving is negentig procent van de moestuintjes inmiddels alweer in de kliko gekieperd."

Natte voeten
"Moestuinieren is niet eenvoudig", legt Wim Hoentjen van de landelijke vereniging van hobbytuinders AVVN uit. "Je hebt te maken met allerlei verschillende plantjes. De een houdt van natte voeten, de ander juist helemaal niet. De een kan prima binnen, de ander kan beter meteen in de zon."

"Veel plantjes kunnen ook niet samen in één pot. Als de plantjes te warm of te donker staan, dan worden ze slap en spichtig. Verspenen is sowieso lastig omdat de zaadjes in papier zitten. Om over de tik die de plantjes krijgen door de plotselinge overgang van warme vensterbank naar koude nachten in de buitenlucht nog maar te zwijgen."

Veel plantjes zullen zelfs nooit de buitenlucht zien, voorspelt hij. "Albert Heijn heeft alle plantjes tegelijk meegegeven, en daarbij niet vermeld dat het zaaien van bijvoorbeeld radijsjes het beste in april in de open grond kan en niet met 25 graden in jouw vensterbankje in februari. De radijsjes schieten daardoor als sprietjes de lucht in en vormen geen mooie ronde bolletjes. Ook het weer zat niet mee. Zo heeft vorige week nog gevroren. Maar dat is niet de schuld van Albert Heijn."

Uiteindelijk is het positief dat kinderen gestimuleerd worden in de tuin aan de slag te gaan, benadrukt Hoentjen. "Het is geen wetenschap. Met wat hulp van mensen die er verstand van hebben kan iedereen een moestuin houden."

Dat blijkt, want naast veel kritiek van experts, vond Trouw in Culemborg een aantal succesvolle kwekers. Zij kunnen niet wachten tot hun eerste groenten klaar zijn voor het bord.

Hoe staat het inmiddels met uw moestuintje?
Is het een verlept stekje of een parmantige plant? Laat het ons weten door uw ervaring, liefst met foto, te sturen aan internet@trouw.nl

Timo, Laura en Jens Nieuwenhuize halen water voor hun moestuin. Beeld Rob Huibers
Timo, Laura en Jens Nieuwenhuize halen water voor hun moestuin.Beeld Rob Huibers
Celeste en Eva Jellema Beeld Rob Huibers
Celeste en Eva JellemaBeeld Rob Huibers

Het is erg leuk om zelf je eten te planten'
Celeste en Eva Jellema (9) zijn tweelingzusjes. Een jaar geleden maakten ze kennis met tuinieren in de moestuin naast het huis. "Dat ging niet zo goed", lacht Eva. "We hadden hele mooie aardbeien, maar de slakken hebben die opgegeten. De aardbeien die overbleven hebben we in vier stukjes gesneden. We hebben allemaal één stukje gegeten. We hadden ook een of twee wortels. Die waren veel lekkerder dan die uit de supermarkt."

De moestuintjes van Albert Heijn maakten de zusjes opnieuw enthousiast. "We hebben rode kool, sla, aardbei, wortels en tomaten. Ze doen het niet allemaal even goed. Het is erg leuk om zelf je eten te planten. Je voelt je net een boerin."

Celeste heeft er al net zoveel lol in. "Elke ochtend kijken we of de plantjes al gegroeid zijn. Je moet oppassen dat je ze niet te dicht bij elkaar zet, en dan kunnen ze wel een meter hoog worden."

"Het is een beetje als een huisdier verzorgen. Die moet je ook voer en liefde geven. En één keer in de week kijken of het hok nog schoon is."

'De radijsjes hebben we terug in de grond gestopt'
Mees Smittenberg (9) raakte enthousiast toen hij de Albert Heijn-reclame op tv zag. "Ik heb toen tegen mama gezegd dat ze daar boodschappen moest doen."

"We hebben alle soorten, maar de broccoli moeten we nog zaaien. Ze doen het eigenlijk allemaal goed", zegt hij als hij trots zijn twee volle bakken met planten laat zien.

Samen met zijn twee jaar jongere broer Gijs zorgt hij elke dag voor zijn moestuin. Hoewel één van de poezen af en toe door de moestuin loopt, tieren de meeste bladeren welig. "Het is niet veel werk, alleen water geven. Alleen bij het verpotten hebben we hulp gekregen."

De instructies zetten de broertjes op het verkeerde spoor. "In het boekje stond dat we de radijsjes moesten oogsten. Maar ze waren nog helemaal niet groot. Dus hebben we ze weer terug in de grond gestopt."

Mees is benieuwd hoe zijn zelfgemaakte plantjes smaken. "Van de wortels wil ik worteltjestaart maken. Dat vind ik lekker. De cherrytomaatjes krijgt mijn broertje, want daar houd ik niet van."

'Courgettesoep, courgettepannenkoeken en courgettetaartjes'
Moeder Petra en vader Chris Nieuwenhuize vinden het belangrijk dat hun kinderen leren waar hun eten vandaan komt. Die les heeft geholpen. "Het kost veel tijd en moeite voordat je ervan kunt eten", merkt de 9-jarige Laura op. "Maar het is wel lekkerder."

Ze hebben een volkstuin op vijf minuten lopen van huis. "Daar gaan we elke avond heen. De ene avond neemt mijn vader mij mee en de andere avond gaat mijn broer Jens", vertelt Laura enthousiast. "Het is gezellig om avonds samen de plantjes te verzorgen. Laatst had ik 42 slakken gevonden!"

Laura heeft de verantwoordelijkheid over de frambozen. "Later wil ik zelf ook een moestuin. Het lijkt me het leukst als ik dat samen met iemand anders kan doen."

Jens is twee jaar ouder dan zijn zus. Hij waakt over de courgettes en de aardbeien. "Vorig jaar hadden we heel veel courgettes. Ze waren ook heel groot; net vliegtuigbommen. We hebben een deel weggegeven en een deel zelf opgegeten. We hebben courgettesoep, courgettepannenkoeken en courgettetaartjes gegeten."

Jens zit graag met zijn handen in de aarde. "Het planten van de zaadjes is het leukst."

Hoe staat het inmiddels met uw moestuintje?
Is het een verlept stekje of een parmantige plant? Laat het ons weten door uw ervaring, liefst met foto, te sturen aan internet@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden