Luchtvervuiling

De luchtkwaliteit in de meeste Nederlandse steden is goed te doen, alleen Amsterdam en Nijmegen zijn beetje vies

De schoorstenen van Katowice Steelworks in het Poolse Dabrova Gornicza, een zwaar vervuilde stad. Beeld REUTERS
De schoorstenen van Katowice Steelworks in het Poolse Dabrova Gornicza, een zwaar vervuilde stad.Beeld REUTERS

De luchtkwaliteit in de meeste grote Nederlandse steden is dik in orde, aldus een Europese studie. Alleen Amsterdam en Nijmegen scoren ondermaats.

Frank Straver

Wie zich in Utrecht, Rotterdam, Heerlen, Den Haag, Enschede of Breda op straat begeeft, ademt relatief schone lucht in. Deze steden krijgen een gunstige beoordeling in een Europees onderzoek waarin het Europees Milieuagentschap (EEA) de luchtkwaliteit in 323 Europese steden vergelijkt. Groningen is met de 32ste positie zelfs een van de schoonste steden, met de laagste hoeveelheid fijne stofdeeltjes in de lucht.

De ranglijst die de EEA donderdag publiceerde, toont gemiddelden uit 2019 en 2020, weergegeven op een interactieve kaart met stipjes in stoplichtkleuren. Steden met een groene stip voldoen aan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. Alleen Amsterdam en Nijmegen hebben en oranje stip, met een luchtkwaliteit die het EEA als ‘gemiddeld’ bestempelt. Het gehalte fijnstof en stikstofdioxide is daar dus voor verbetering vatbaar.

Geen ruimte voor nuances

Het onderzoek van het EEA laat niet zien hoe de vervuiling door het jaar heen kan variëren, of lokaal kan pieken. Over de relatief vuile lucht die in gemiddeld genomen schone steden (of dorpen) tijdelijk kan hangen, bijvoorbeeld als op een windstille dag veel open haarden worden gestookt, zie je in de ranglijst niets terug. Toch kan zulke luchtvervuiling ook binnen Nederland een risico vormen, zoals voor mensen met luchtwegaandoeningen en omwonenden van vervuilende industrie.

Een poging van Milieudefensie om voor alle Nederlandse locaties de WHO-normen af te dwingen bij de rechter slaagde eerder niet. Gemiddeld is de luchtkwaliteit, zeker vergeleken met de afgelopen decennia, voldoende op orde en Nederland belooft volgens de rechter al voldoende beterschap voor de relatief vuile ‘hotspots’.

De scores ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ geeft het EEA aan steden in Italië, Bulgarije en Noord-Spanje. Vooral Polen, berucht vanwege de vuile industrie en verkeersstromen, staat bol van de rode stipjes, die het EEA gebruikt om te tonen dat de gemiddelde luchtkwaliteit erbarmelijk is. De top-drie van de Europese steden met de beste luchtkwaliteit wordt ingenomen door: Umea (Zweden), Tampere (Finland) en Funchal (Portugal).

Lees ook:
Drie keer op de intensive care door luchtvervuiling: ‘Dit is het moment om onze kinderen gezonde lucht te geven’

Sinds het jonge astmapatiëntje Noëlle Jansen (6) met haar moeder naar een dorp bij de Rotterdamse haven is verhuisd, belandde ze drie keer op de intensive care. Haar kinderlongarts ziet een verband met haar woonomgeving. Maandag verschijnt een manifest van artsen en wetenschappers dat pleit voor schonere lucht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden