Postbezorging

De hoogtijdagen voor PostNL zijn even voorbij: winst verdwijnt

Een pakketbezorger van PostNL aan het werk in Leiden. Beeld ANP / Peter Hilz
Een pakketbezorger van PostNL aan het werk in Leiden.Beeld ANP / Peter Hilz

Van een piek tijdens de coronacrisis naar een dal nu mensen weer minder online winkelen: PostNL ziet zijn winsten verdwijnen.

Hanne Obbink

De hoogtijdagen van PostNL zijn even voorbij. Begin dit jaar rekende het bedrijf nog op aanhoudend goede tijden, na in 2021 een recordomzet te hebben geboekt en een winst van 228 miljoen euro. Maar dat zit er voor dit jaar niet meer in, waarschuwt PostNL nu zelf. ‘Niet eerder vertoonde omstandigheden’ zorgen in het derde kwartaal al voor een verlies van 20 miljoen euro (tegen 23 miljoen winst in 2021). Voor heel 2022 wordt de winstraming nu ingetrokken.

Het corona-effect is weggeëbd. Dat zorgde twee jaar lang voor groei van het online winkelen en dus ook meer werk voor de pakketbezorgers van PostNL. Maar de oorlog in Oekraïne en de enorme inflatie hebben voor een omslag gezorgd. Consumenten hebben weinig vertrouwen in de economie en dat vertaalt zich in wat zij online besteden.

Die trend ‘houdt naar verwachting de komende maanden aan’, schrijft PostNL. Al zal het vierde kwartaal, met de feestdagen in december, traditiegetrouw wel weer voor piekdagen zorgen met dubbel zoveel pakketten als op een gemiddelde dag.

Werkwijze onder vuur

Behalve met minder klandizie heeft PostNL te maken met stijgende kosten, onder meer voor de benzine waar zijn bezorgbusjes op rijden. Ook aan personeelskosten zal het bedrijf waarschijnlijk meer kwijt zijn. Er wordt onderhandeld over een nieuwe cao en die gaat zeker leiden tot hogere loonkosten dan eerder voorzien, schrijft PostNL. Met een arbeidsmarkt waar de banen voor het oprapen liggen, moet het bedrijf aantrekkelijk zien te blijven voor zijn bezorgers.

Eind augustus kondigde PostNL al aan veel meer pakketbezorgers in vaste dienst te nemen. Nu huurt het nog een kwart van zijn bezorgers in via onderaannemers, een werkwijze die al tijden onder vuur ligt. Volgens vakbond FNV worden veel bezorgers die voor onderaannemers werken niet volgens de cao betaald. Door pakketbezorgers in vaste dienst te nemen, wil PostNL hen aan zich binden.

Concurrent op de postmarkt

Niet alleen het aantal pakketten, ook het postverkeer zakt trouwens in, het afgelopen kwartaal met dik 9 procent. Die dalende trend doet zich al jaren voor: Nederlanders versturen steeds minder brieven. Om de kosten te kunnen blijven dekken, kondigde PostNL vorige week al aan dat de prijs van een postzegel met 5 cent omhoog gaat, naar 1,01 euro.

Op dit terrein krijgt PostNL, nu nog monopolist op de Nederlandse postmarkt, bovendien te maken met concurrentie. DHL, een grote concurrent op de pakketmarkt, wil vanaf volgend jaar ook poststukken gaan bezorgen, vooral de wat zwaardere, vanaf vijftig gram. “Wij denken dat er kansen zijn voor een concurrerend product”, zei DHL-topman Wouter van Benten deze week in Het Financieele Dagblad.

De steeds veranderende vooruitzichten vertalen zich ook in de beurskoers. Vanaf begin 2020, toen de coronapandemie begon, steeg die gestaag, tot 4,82 euro halverwege 2021. Daar was vrijdagochtend nog 1,52 euro van over.

Lees ook:

Pakketbezorging wordt het afvoerputje van de arbeidsmarkt

Niet alleen zzp’ers, ook onderaannemers in de pakketdienst worden uitgebuit, stellen Ruud Wassenaar en Pieter Paul Slikker namens honderden zelfstandige pakketbezorgers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden