Boom van het Jaar

De Heksenboom is de mooiste boom van Nederland

De Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel, Noord-Brabant.  Beeld Mark Kohn
De Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel, Noord-Brabant.Beeld Mark Kohn

De Heksenboom, een oude beuk in het Brabantse Bladel, is gekozen tot Boom van het Jaar 2019. De monumentale boom op het landgoed Ten Vorsel doet begin volgend jaar als Nederlandse inzending mee in de Europese verkiezing van de mooiste boom van 2020.

Joop Bouma

De karakteristieke plataan op de Lijnbaan in Rotterdam, die bijna 80 jaar geleden als een van de weinige bomen het Duitse oorlogsbombardement op het stadscentrum overleefde, is tweede geworden. De Brabantse boom kreeg 9840 stemmen, de Zuid-Hollandse 9212. De verkiezing is voor de tweede keer georganiseerd door de landelijke natuurorganisatie SBNL Natuurfonds. Vorig jaar won de ‘troeteleik’ in de middenberm van de snelweg A58 bij Ulvenhout.

Plataan op de Lijnbaan in Rotterdam.  Beeld Mark Kohn
Plataan op de Lijnbaan in Rotterdam.Beeld Mark Kohn

In alle twaalf provincies was een boom genomineerd. Hekkensluiter bij de verkiezing van dit jaar is Noord-Holland: een fraaie iep aan de Keizersgracht in Amsterdam kreeg maar 93 stemmen.

Het verschil tussen de nummers 1 en 2 en nummer 3 (een met kap bedreigde zwarte populier aan de Waaldijk in het Gelderse Opijnen met 1319 stemmen) is groot. Dat komt doordat zowel in Bladel als in Rotterdam flink campagne is gevoerd voor de ’eigen’ boom. Op de Lijnbaan werden voorbijgangers met flyers opgeroepen op de plataan te stemmen. Tot een dag voor sluiting van de stemming liepen Bladel en Rotterdam ongeveer gelijk op. Pas op het laatst namen de Brabanders een flinke voorsprong.

Zwarte populier, Waaldijk, Opijnen (Gelderland)  Beeld Mark Kohn
Zwarte populier, Waaldijk, Opijnen (Gelderland)Beeld Mark Kohn

In totaal zijn op de twaalf bomen iets meer dan 21.000 stemmen uitgebracht. “Hieruit blijkt dat de interesse van het publiek voor bomen toeneemt en dat is precies wat wij beogen’’, zegt Willem Schimmelpenninck van der Oije, directeur van SBNL Natuurfonds.

Rond de Heksenboom in Bladel gaat het verhaal dat op de plek van de beuk in de 17de eeuw de leidster van een roversbende, Zwarte Kaat, is begraven. Zij zou er onthoofd zijn, nadat zij tijdens een overval op de Abdij van Postel was ontmaskerd.

De conditie van de Brabantse boom is overigens niet al te goed, onder meer door twee droge zomers. Afgelopen maand is rond de beuk een houten hek geplaatst, mede om de bodem rondom de stam te beschermen. Eerder zijn kilo’s wormen bij de boom uitgezet. De dieren moeten de doorlatendheid van ondergrond verbeteren.

De uitslag per provincie:

1. Noord-Brabant: Heksenboom in Bladel (9840 stemmen)
2. Zuid-Holland: de plataan in Rotterdam (9212)
3. Gelderland: zwarte populier in Opijnen (1319)
4. Zeeland: Beuk in Middelburg (1180)
5. Utrecht: de beuk op Sparrendreef in Vianen (695)
6. Limburg: de tamme kastanje in Vlodrop (679)
7. Overijssel: de eik in het bakhuis, Lattropp-Brecklenkamp (625)
8. Drenthe: de jeneverbes in Zeegse (518)
9. Groningen: de kabouterboom in Saaxumhuizen (253)
10. Friesland: populier in de Prinsentuin, Leeuwarden (222)
11. Flevoland: de scheve linde in Dronten (197)
12. Noord-Holland: iep op de Keizersgracht (93)

Lees ook:
Van grafwachter tot Kabouterboom: twaalf bijzondere monumenten kunnen Boom van het Jaar worden

Wordt het de geheimzinnige jeneverbes van Zeegse? De scheve linde van Dronten? Of toch een van de andere bomen die zijn genomineerd voor de verkiezing Boom van het Jaar 2019?

Boom van het Jaar word je alleen met een goed verhaal

SBNL Natuurfonds hield in 2018 voor het eerst een landelijke Boom van het Jaar-verkiezing. Het gaat daarbij niet zozeer om het uiterlijk, maar om de levensgeschiedenis van de boom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden