Trekvogels
De grutto houdt de aanleg van een vliegveld bij Lissabon tegen
De aanleg van een nieuw vliegveld bij Lissabon krijgt geen steun van de Portugese luchtvaartautoriteit. Dat is een opsteker voor de Vogelbescherming.
De grutto vertraagt de aanleg van de nieuwe luchthaven Montijo op de zuidelijke oever van de Taag bij Lissabon. De Portugese luchtvaartautoriteit Anac heeft de bouwaanvraag dinsdag afgewezen, omdat de buurgemeenten Moita en Seixal bezwaar maakten wegens de gevolgen voor de natuur. Veel trekvogels, waaronder de grutto, foerageren in de natte delta van de rivier, waar het vliegveld is gepland.
Het besluit van de Anac is een overwinning voor Portugese natuurbeschermingsorganisaties, die steun krijgen van de Nederlandse Vogelbescherming. Die vergaarde vorig jaar duizenden handtekeningen in een actie tegen het nieuwe vliegveld, omdat vrijwel alle grutto’s die in Nederland broeden tijdens hun trek naar of vanuit West-Afrika uitrusten en op krachten komen in het estuarium van de Taag. Ook flamingo’s, ooievaars, purperreigers, strandlopers, kluten, wintertalingen en zilverreigers gebruiken het gebied als pleisterplaats.
Wet herzien
De luchtvaartautoriteit zegt dat ze niet anders kan, omdat de Portugese wet voorschrijft dat alle betrokken overheden met een omvangrijk bouwplan als dit moeten instemmen. De regering liet dinsdagavond weten die wet te willen herzien, maar ook te overwegen een andere locatie voor het vliegveld te zoeken.
De toeristenindustrie in Portugal dringt al jaren aan op uitbreiding van de luchthavencapaciteit, ook al komen er door de coronapandemie momenteel nauwelijks toeristen. Montijo, waar al een militaire basis ligt, zou de tweede ‘hub’ van de hoofdstad moeten worden. Uit een milieustudie bleek twee jaar geleden dat een nieuw vliegveld een bedreiging vormt voor de trekvogels in het Natura 2000-gebied. De regering beloofde daarop beschermingsmaatregelen in de plannen op te nemen.
Voorzichtige overwinning
Behalve de Vogelbescherming reageert ook Greenpeace opgetogen. De organisatie verwijst naar de Portugese anti-vliegbeweging Aterra, die in een verklaring spreekt van een voorzichtige overwinning. Door geen nieuwe infrastructuur te bouwen wordt de groei van uitstoot in elk geval niet groter, stelt Aterra, terwijl een jaarlijkse reductie van 7 procent nodig is om opwarming van de aarde te stoppen. Aterra maakt net als Greenpeace deel uit van het netwerk Stay Grounded, dat alternatieven voor de luchtvaart promoot om klimaatverandering aan te pakken.
Lees ook:
Nederlandse Vogelbescherming helpt Portugese vogelaars de grutto te beschermen
Met steun van de Nederlandse Vogelbescherming proberen Portugese natuurbeschermers bij de rechter in Lissabon de bouw tegen te houden van de nieuwe luchthaven Montijo, in de natte delta van de rivier de Taag. Het plan is volgens hen een groot risico voor trekvogels.
Dit aanvalsplan moet de grutto redden, zoals ook de zeehond gered werd
Dertig weidevogelgebieden van duizend hectare, minder vee en toch een goed inkomen voor de boeren. Zo willen zes provincies de grutto redden. Voor 40 miljoen euro per jaar.
De grutto komt eraan, maar waar moet hij leven?
De grutto’s arriveren! Grutto’s zijn er altijd vroeg bij. Ze zijn uit de rijstvelden van West-Afrika naar de rijstvelden van Spanje en Portugal gevlogen en vervolgens naar Nederland, waar ze broeden.