De geitenwollensokkendrager zit fout

null Beeld anp
Beeld anp

Kleding van wol is de slechtste keuze voor het milieu, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft. Woordvoerder Kirsten Palland adviseert shopaholics om over te stappen op gerecycled katoen.

Thijs Bentvelzen

Wat is er mis met geitenwollen sokken?
"De geitenwollensok staat symbool voor duurzaam en is in dit onderzoek met een flinke knipoog genoemd om mensen eens wakker te schudden: de wolindustrie is hartstikke schadelijk voor het milieu. De meeste wollen kleding wordt van schapenwol gemaakt. Schapen zijn grasherkauwers die via boeren en scheten een enorme hoeveelheid van het broeikasgas methaan de atmosfeer in werken. Schapen en geiten hebben ook veel land nodig om te grazen waar weer bomen voor gekapt moeten worden.

Daarnaast wordt er in de wolindustrie geen rekening gehouden met het welzijn van de dieren. In gigantische fabrieksboerderijen worden de schapen aan de lopende band geschoren. Boeren snijden bij het scheren stukken huid weg waardoor de dieren nare wonden oplopen die kunnen infecteren. Zo'n weiland vol schapen ziet er misschien aaibaar uit, maar wol is de slechtste keuze voor milieu en dier."

Moet de consument dan helemaal geen wol meer kopen?
"Niet alle schapen worden slecht behandeld, maar woldragers doen er goed aan om voor aankoop eens uit te zoeken waar hun kleding vandaan komt. In Nederland zijn er wetten die het schaap beschermen, maar de meeste wol komt uit Australië. Daar zijn boeren niet aan regels gebonden. De wolindustrie afschaffen is ook geen optie. Zolang er schapen zijn is er schapenwol. Maar met dit onderzoek wil Milieu Centraal woldragers er wel van bewust maken dat 'natuurlijk' niet automatisch de meest duurzame weg is."

Synthetisch is de duurzame keuze?
"Eigenlijk scoren bijna alle kledingstoffen slecht. De productie van kleding en de mode-industrie zijn nog steeds heel milieuonvriendelijk en de afvalstromen zijn nog erger. Er staan overal in Nederland textielcontainers, maar daar wordt nog te weinig gebruik gemaakt van gemaakt. Tweederde van alle afgedankte kleding eindigt via afvalbakken in de verbrandingsoven. Terwijl 93 procent zou kunnen worden gerecycled."

Recyclen dus. En verder?
"Geen kleding kopen is natuurlijk geen optie, maar we zouden graag zien dat mensen wat bewuster gingen nadenken over de impact van hun koopgedrag op het milieu. Mensen kopen maar en kopen maar, terwijl hun kledingkast uitpuilt. Het zou al zoveel schelen als iedereen jaarlijks een kledingstuk minder zou aanschaffen."

Dat is voor sommige mensen misschien makkelijker gezegd dan gedaan.
"Kies een kledingstijl en hou je daaraan. Dan hoef je niet iedere week een kledingstuk te kopen. En ook het aantal impulsaankopen kan best wat minder. Shopaholics die hun verdriet wegkopen wil ik dit meegeven: ga liever met een chocoladereep op de bank zitten. Beter voor het milieu en het helpt net zo goed."

De chocoladereep als nieuwe impulsaankoop. En wat wordt dan de nieuwe geitenwollensok?
"Een sok van gerecycled katoen is de beste keuze voor het milieu."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden