Vincent wil zon
De energietransitie zet Volkswagen in een paar jaar op zijn kop
Wie wil weten hoe ingrijpend de energietransitie kan zijn voor bedrijven, moet de komende tijd goed naar Volkswagen kijken. De grootste autobouwer ter wereld wordt fietsfabrikant, gaat concurrenten aan goedkope auto's helpen en wordt zelfs een groene-stroomleverancier.
Dat batterijen van levensbelang zijn om de energietransitie te doen slagen, en dat elektrische auto's hét middel zijn om die batterijen snel veel goedkoper te maken, dat is voor u als lezer van mijn blog, en ook voor mij dus, zo langzamerhand oude koek. Maar dat omgekeerd de energietransitie zo snel zo veel invloed op de autowereld zou hebben als nu bij Volkswagen blijkt, daar sta ik eerlijk gezegd nog wel van te kijken. Want wat de Duitsers met hun wereldconcern aan het doen zijn, grenst voor mijn gevoel aan het ongelooflijke.
Twee maanden geleden meldde ik al dat VW, net als menig concurrent uit de autowereld, zich op de elektrische fiets stort. Elektrische transportfietsen zijn enerzijds een mooie, schone aanvulling voor stadsdistributie. Maar belangrijker wellicht: de elektromotor en batterij van zo'n fiets zijn niet wezenlijk anders dan die voor elektrische auto's. Dus kun je met die fiets al veel ervaring opdoen om goede motoren en batterijen te bouwen.
16 fabrieken
Maar Volkswagen heeft het de afgelopen maanden niet bij dat fietsnieuws gelaten. Het heeft onder meer gemeld dat het 50 miljard euro steekt in de ontwikkeling van elektrische auto's. Vanaf 2026 zal het ook geen nieuwe modellen met verbrandingsmotoren meer op de markt brengen. Benzine en diesel zijn officieel tot aflopende zaak verklaard. Wie had dat één of twee jaar geleden durven voorspellen...
En om de daad maar bij het woord te voegen: inmiddels is besloten de grote fabriek in het Duitse Zwickau, waar de Golf van de band rolt, helemaal voor e-auto's om te bouwen. Vanaf eind dit jaar al komen daar de eerste e-auto's van een heel nieuwe generatie uit de fabriekshal. En even later begint de productie van e-auto's in China, meteen maar in twee fabrieken, en in een fabriek in de VS. In 2023 moeten acht VW-fabrieken e-auto's maken, in 2025 16 fabrieken. Samen moeten die volgens VW meer dan een miljoen elektrische auto's per jaar produceren. Maar dat lijkt me een onzin-getal. Dat wordt veel meer. Alleen al de fabriek in Zwickau kan er jaarlijks een half miljoen gaan leveren.
Volkswagen Inside
Een maand geleden meldden VW en Ford samen elektrische bestelwagens en pickup-trucks te gaan maken. Zo'n samenwerking zie je vaker bij autofabrikanten. Maar dat ze die al over drie jaar, in 2022 willen gaan leveren, betekent dat ze er haast achter zetten. Wellicht dat ze vrezen dat anders de Chinezen de wereld met e-bestellers gaan veroveren.
Helemaal verbouwereerd was ik twee weken geleden. In december schreef ik al dat elektrische motoren, het hart van elektrische auto's, veel eenvoudiger zijn dan benzinemotoren en dat straks degene die ze het goedkoopste kan maken wereldmarktleider wordt. Zoals Intel in de jaren negentig de belangrijkste chip voor alle pc's ging leveren, en ‘Intel Inside’ een gevleugeld begrip werd bij computermerken, zo zou Bosch nu wel eens dé leverancier van motoren kunnen worden, voorspelde ik naar aanleiding van advertenties voor fietsen met ‘Bosch Inside'.
Maar dat wil Volkswagen kennelijk niet zonder meer laten gebeuren. Volkswagen heeft voor zijn nieuwe generatie elektrische auto's het zogeheten MEB-platform ontwikkeld. Dat is een pakket basisonderdelen zoals de elektromotoren voor de voorwielen en de achterwielen, de batterijen en nog het een en ander aan begeleidende apparatuur en software. Dat MEB-platform zal in tientallen modellen van de eigen VW-merken, waaronder ook Audi, Seat en Skoda, gebruikt worden.
Daar blijft het echter niet bij. Volkswagen heeft begin deze maand aangekondigd dat concurrenten het MEB-platform ook kunnen krijgen. Door de grote aantallen die het voor de eigen merken gaat maken, zal de prijs ervan lager liggen dan wat concurrenten zelf zullen kunnen bereiken, en dus wordt het voor die concurrenten wellicht slim om ‘Volkswagen Inside’ als slogan te gaan voeren. Waarmee de aantallen nog groter en de prijs van een MEB-pakket nog lager kan worden.
VW-stroom uit het stopcontact
Alsof dat nog niet genoeg verandering is voor de tot voor kort toch heel traditionele autobranche, heeft VW half januari ook nog Elli gelanceerd. Elli staat voor Electric Life, en is een nieuwe energieleverancier. Volkswagen wil de kopers van zijn elektrische auto's niet alleen van dienst zijn met laadpalen voor thuis en onderweg, zoals Tesla al jaren doet, nee, VW gaat ook de groene stroom zelf leveren. Dat doet het al voor zijn fabrieken, en dat gaat het doen voor al zijn dealers en voor al zijn klanten. En ik gok erop dat consumenten met een ander merk auto voor de deur ook welkom zijn bij Elli.
Wat er nu bij VW gebeurt: bliksemsnel iets nieuws gaan leveren, verwacht je van kleine startups die niets te verliezen hebben, en zeker niet van een wereldmarktleider die vele miljarden aan bestaande technologie verdient. Als dit het antwoord van de Duitsers is op de imago-schade door hun sjoemeldiesels, dan is die schade misschien wel het beste dat de autobouwer na zijn oprichting is overkomen. Het heeft het concern net op tijd wakker geschud om zichzelf opnieuw uit te vinden en de elektrische boot niet te missen.
Iets anders lijkt er aan de hand met BMW. Die zal de eerstkomende paar jaar geen nieuwe e-modellen uitbrengen en gokt op hybrides. BMW krijgt nu verwijten dat het zo de toekomst van het bedrijf in gevaar brengt. En er doen al verhalen de ronde dat Amazon de Beierse autofabrikant zou willen overnemen om er dan alsnog heel snel een moderne e-auto leverancier van te maken. Maar tegen die tijd dan misschien wel met ‘Volkswagen Inside'...
In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.
Lees ook:
Automakers storten zich vol overgave op de elektrische fiets
Het lijkt de wereld op zijn kop. Grote autofabrikanten hebben de fiets ontdekt, maar dan wel de elektrische. Alom proberen autobouwers en hun toeleveranciers de technologie in handen te krijgen en de markt van e-fietsen te veroveren. Is de elektrische auto een wat groot uitgevallen e-bike?