Bloementeelt

De dahlia is weer hartstikke hip

Marlies Weijers, Katja Staring en Linda van der Slot op de FAM Flower Farm in Lisse. Beeld
Marlies Weijers, Katja Staring en Linda van der Slot op de FAM Flower Farm in Lisse.

Dahlia's hadden lang een wat stoffig imago. Mede dankzij kwekers als Marlies Weijers en
Linda van der Slot, die hun kleurrijke teelt wereldwijd op sociale media delen, is de dahlia weer helemaal hip.

Marte van Santen

Dahlia’s bij oude volkstuinders in keurige rijtjes naast de bloemkool, spruiten en wortelen, kunt u het zich nog herinneren? En weet u nog dat de bloemen hun bekendheid vooral te danken hadden aan de grootse dah­liacorso’s, die inmiddels officieel tot het cultureel erfgoed van Nederland behoren? Het kwam het imago van de kleurrijke bloemen bij het grote publiek niet ten goede. Dahlia’s waren tuttig, oubollig, burgerlijk.

En kijk nu eens. Van kleine pompons tot kolossale schotels, van wufte cactussen tot ingetogen sterren: in alle soorten en maten zijn dahlia’s in de Nederlandse tuinen te vinden. Meer dan 62.000 erkende varianten bestaan er al, en ieder jaar komen er nog zo’n 100 tot 150 bij. Kortom: dahlia’s zijn terug van (nooit helemaal) weggeweest.

“Rond de laatste eeuwwisseling werd in het bloemenvak een wat lossere stijl populair”, zegt kweker Marlies Weijers. “Tuinontwerpers begonnen dahlia’s te combineren met andere planten. Ook in boeketten zag je ze ineens terug. Sindsdien neemt de populariteit alleen maar toe.”

Een kleurrijke oogst op sociale media

Wat de dahlia heeft geholpen bij haar weg omhoog, is de wereldwijde opkomst van kleinschalige, ambachtelijke en vaak jonge bloemenkwekers. Deze zogenaamde farmer florists delen hun kleurrijke oogst veelvuldig op sociale media. De spectaculaire dahlia’s op hun velden en in hun vazen spatten van het scherm. Zo hebben ze er mede voor gezorgd dat de bloem weer volop in de schijnwerpers kwam te staan.

null Beeld

Ook Weijers en haar jeugdvriendin Linda van der Slot behoren tot die nieuwe generatie kwekers. Drie jaar geleden startten ze in Lisse FAM Flower Farm, waar ze behalve tulpen en narcissen ook dahlia’s verkopen. “Onze echtgenoten kweken al generaties bollen en knollen voor de groothandel en de export”, aldus Linda van der Slot. “Ze hebben er geen idee van wie hun eindgebruikers zijn, laat staan wat die van de bloemen vinden. Terwijl wij het juist zo leuk vinden om de liefde voor onze bloemen met anderen te delen. Vandaar dat Marlies en ik een consumentenmerk zijn begonnen. Inmiddels verkopen we onder andere meer dan honderd verschillende soorten dahliaknollen aan particulieren.”

Het familiebedrijf van Marlies Weijers behoort tot een groep van ongeveer dertig Nederlandse dahliakwekerijen. Gezamenlijk produceren zij jaarlijks meer dan veertig miljoen knollen, die vooral naar het buitenland gaan. Daarmee is Nederland de grootste dahlia-exporteur ter wereld.

Meer vrouwelijke energie in de sector

In deze tijd van het jaar, waarop de dahlia’s op hun uitbundigst bloeien, zijn zij en Van der Slot naast hun werk op de kwekerij vooral ook druk met fotografen. Hun vaak gestileerde bloemenfoto’s delen ze bijna dagelijks op hun Instagram-account, met ruim 72.000 volgers van over de hele wereld. Voor het overgrote deel vrouwen, overigens. “De uitstraling van onze website en sociale mediakanalen is ook erg feminien”, erkent Weijers. “Dat is een bewuste keus. Bollenkwekers zijn bijna altijd mannen. Er mag dus best wat meer vrouwelijke energie in onze sector.”

Gevraagd naar hun persoonlijke favoriet, vinden ze het moeilijk kiezen. Wat wil je ook, met zoveel verschillende formaten en verschijningsvormen. Er zijn eenvoudige dahlia’s, met slechts een paar bloemblaadjes. Maar ook gigantische varianten met bloemen van minstens 25 centimeter doorsnede en meervoudige blaadjes die krullen, rafelen of ineen frommelen.

null Beeld

Dahlia-uitvinder

Uiteindelijk valt de keus op een zalmroze baldahlia van een meter hoog, de Jowey Winnie: perfect rond, met de tevens ronde blaadjes allemaal even strak naar binnen gevouwen. Niet toevallig is die ontwikkeld door een voormalige wiskundeleraar, veredelaar Jef Weyts. Deze Vlaamse ‘dahlia-uitvinder’ is gefascineerd door de symmetrie en orde van de bloemen. Jaarlijks kruist hij honderden soorten, in de hoop dat er wat unieks uitkomt. Tot op heden heeft hij zo’n vijftig cultivars, zoals de varianten officieel heten, op zijn naam staan.

“Wij hebben veel van zijn planten op onze velden”, besluit Van der Slot. “Jaarlijks gaan we bij hem langs, op zoek naar nieuwe creaties. Want er is altijd ruimte voor nóg een dahlia.”

Samen met Katja Staring van dailygreenspiration.nl schreven Marlies Weijers en Linda van
der Slot het boek Liefde voor dahlia's. Hierin vertellen ze over de historie van de plant, bespreken ze honderden verschillende varianten en geven ze uitleg en tips over de teelt. Uitgeverij Terra, € 29,90.

Teeltips van Marlies en Linda

- Het is verleidelijk om flink hoge planten en grote bloemen te kiezen, maar laagblijvende dahlia’s (van zo’n 50 centimeter) zijn voor kleine tuinen (en zeker ook voor potten en bloembakken) vaak geschikter. Bovendien zijn ze makkelijk in het onderhoud, want ze hebben geen steun nodig.

- Stop bij de knoleen teentje knoflook in de grond. Dat weert schadelijke aaltjes en zuigendeinsecten zoals trips en bladluis.

- Door dahlia’s te toppen, zal de plant breder vertakken en uitgroeien tot een stevige, struikvormige plant die meer bloemen geeft. Knip of snijd daartoe, als de plant zo’n 30 centimeter hoog is, de middelste scheut eruit, tot één centimeter boven het derde bladrozet.

- Hoe meer bloemen je snijdt, hoe overdadiger de bloei.

- Je kunt dahlia’smakkelijk vermeerderen door ze te splitsen. Op de wortelknollen zitten bovenaan ‘ogen’: kleine knobbeltjes waar een nieuwe spruit uit kan groeien. De individuele knollen kun je — met ogen — afsnijden van de moederknol en later opnieuw uitplanten. Een mooi klusje voor de winter of vlak voor het planten in het voorjaar.

Dahlia-inspratie opdoen?

Neem in september of oktober een kijkje bij een van deze tuinen:

• In de Boomgaard - Leusden

• De Bloemenboerin - Uithuizen

• Kwekerij en siertuinen De Kleine Plantage - Eenrum

• Pluktuin Mooy - Aarle-Rixtel

• Kwekerij, tuin en theeschenkerij De Boschhoeve - Wolfheze

• St. Hubertushof - Leusden

• Tuin de Beukenhof - Barneveld

• Tuin van Piet Oudolf rond Museum Voorlinden - Wassenaar

• Tuinen van Mies Ruys - Dedemsvaart

Tussen de dahlia’s

Op 5, 7 en 11 september zijn de dahliavelden van de FAM Flower Farm te bezoeken. Marlies Weijers en Linda van der Slot leggen dan alles uit over de dahliateelt. Ook is er uitgebreid gelegenheid om foto’s te maken tussen meer dan 200 verschillende soorten dahlia’s. Kosten: € 40,00 per persoon. Meer informatie: famflowerfarm.nl.

Lees ook:

Modern moestuinieren: je telefoon zegt wat je moet doen

Dankzij hippe bloggers en een slimme app weten steeds meer jonge mensen de weg naar de moestuin te vinden.

Bijzondere planten spotten? Tussen de stoeptegels zit meer dan je denkt

Bijzondere plantensoorten staan niet alleen in natuurgebieden, maar verrassend vaak als onkruid tussen de straatstenen. De doorsnee stedeling begint deze ‘gewildgroei’ steeds meer te waarderen, merkt Ton Denters, schrijver van de nieuwe Stadsflora van de lage landen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden