Een geelkuifkaketoe.

NieuwsDansende dieren

De chimpansees bakken er niks van, maar kaketoes blijken uitstekende dansers

Een geelkuifkaketoe.Beeld Getty Images/iStockphoto
Joep Engels

Hij is al een hit op Youtube: Snowball, een grote geelkuifkaketoe, danst er als een doorgewinterde discoganger op muziek van de Backstreet Boys. Hij zwaait met zijn kuif, stampt met zijn pootjes en wiegt met zijn staart. Perfect op de maat van de muziek.

Logisch, zou je denken. Een kaketoe is een meester-imitator. Als ze een mens kunnen napraten, dan is het niet zo gek als ze hun baasje ook kunnen nadansen.

Maar Snowball doet geen pasjes na, de vogel danst echt. Dat blijkt als hij muziek te horen krijgt die hij niet kent. Drie keer mag hij luisteren naar ‘Another One Bites the Dust’ van Queen en naar de hit van Cyndi Lauper, ‘Girls Just Wanna Have Fun’. En daar gaat Snowball. Hij zwiert en schmiert, steekt als Freddy Mercury zijn borst vooruit en als de muziek erom vraagt, begint hij te headbangen als een ware hardrocker.

Passende beweging

Dat is het opvallendst, schrijven Amerikaanse biologen in Current Biology. Snowball lijkt duidelijk te reageren op de muziek. In tegenstelling tot zijn eerdere optredens let hij nu minder op de maat, hij staat zo nu en dan ook even stil. Maar komt er een lekker deuntje, dan verzint hij er een passende beweging bij. Veertien kent hij er inmiddels. Voor de goede orde, zelfverzonnen pasjes - zijn baasje staat erbij en kijkt ernaar. Er zijn op internet wel meer dansende papegaaien te vinden, merken de biologen op, maar die hebben dat misschien geleerd.

Tot nu toe leek alleen de mens te kunnen dansen. Zelfs een chimpansee bakt er niets van. Dat kaketoes het wel blijken te doen, komt volgens de biologen doordat ze kunnen praten, dat ze gebaren nadoen of doordat ze langdurige relaties aangaan. Of Snowball wil gewoon een beetje fun.

Bekijk hieronder twee video's van de dansende kaketoe Snowball (credit: Irena Schulz).

Lees ook:
Wees blij dat u als man geen bonobo bent, dan had u helemaal niets te vertellen gehad
Bij de bonobo's heeft het mannetje niets in te brengen. In dit matriarchaat geldt het oude hippiecredo: make love, not war.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden