null Beeld Wouter Pera
Beeld Wouter Pera

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De bonte vliegenvangers maken zich op voor een beetje romantiek

Koos Dijksterhuis

De bonte vliegenvangers vallen ons land binnen. Eerst kwamen de mannetjes, om een zangpost in te nemen en eventueel zelfs al een nestholte te bezetten. Nu komen de vrouwtjes, die opgewacht worden door mannetjes met romantische bedoelingen.

Sommige bonte vliegenvangers vliegen door naar Scandinavië. Die zijn vaak zwart-witter dan onze broedvogels. Onze bonte vliegenvangers zijn ook zwart-wit, maar minder contrastrijk, wat grijzer. De reden van dat verschil weet ik niet. Er is nog veel te onderzoeken aan bonte vliegenvangers, wat Groninger biologen dan ook doen.

De bonte vliegen, zoals vogelaars ze wel noemen, zijn vroeg dit jaar. Ze hebben in Afrika overwinterd, ten zuiden van de Sahara. Ze vliegen de Sahara in één ruk over, waar ze rond de twee etmalen over doen, dag en nacht. Misschien hadden ze de wind en andere omstandigheden mee. Ze komen dit jaar ongeveer tegelijk aan met de fitissen, die juist laat zijn voor hun doen. Ook fitissen overwinterden ten zuiden van de Sahara. Misschien hadden ze de wind tegen.

Ik verklapte het al eerder: bont betekent zwart-wit

Bonte vliegenvangers zijn prachtige vogels. Alleen in het broedseizoen zijn ze zo zwart-wit, en dan nog alleen de mannetjes. De vrouwtjes zijn grijsbruin met gebroken wit. Ik heb het hier al een paar keer verklapt, maar het wekt bij lezers nog steeds verbazing: bont betekent zwart-wit, het betekent niet gekleurd. Roodbont is rood-wit.

Bonte vliegen broeden in holen en vinden nestkasten een prima alternatief. Kool- en pimpelmezen denken er net zo over, en jagen de vliegenvangers soms met geweld uit de kast. Wie in of aan het bos woont, kan met een nestkast bonte vliegenvangers naar zijn tuin lokken. Arnold Pera krijgt ze iedere lente op bezoek in Roderesch. De foto bij dit Natuurdagboek is gemaakt door zijn neef, in Pera’s tuin.

Bonte vliegenvangers voeren hun kuikens rupsen, maar lusten ook vliegen, die ze vanuit een hinderlaag in een snel vluchtje uit de lucht plukken.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden