GoedemorgenAggrozouk

De boer van de toekomst bewerkt zijn land met een fiets

Een Aggrozouk in actie. Beeld Warmonderhof
Een Aggrozouk in actie.Beeld Warmonderhof
Frank Straver

De boer van de toekomst bewerkt zijn of haar land mogelijk niet meer op de trekker, maar op een fiets. Niet zomaar een fiets, maar de Aggrozouk. Een collectief van Franse uitvinders en bioboeren bedacht dit werktuig, dat met vier wielen meer oogt als skelter. Eronder kan de boer schoffels hangen, of een inzaaimachine. Wie erop zit moet trappen, maar twee batterijen op (groene) stroom helpen.

Te koop is de lichtgewicht ‘fietstrekker’ niet. Een boer die erop wil springen, zal er zelf een moeten bouwen. De uitvinders delen alle technische tekeningen.

Tijd om de bedenkers van de Aggrozouk naar Nederland te halen, bedachten ze op de biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof, gelieerd aan Aeres MBO in Dronten. Daar willen ze koploper zijn in duurzame landbouw. Om dat te bereiken is een milieuvriendelijk werktuig een must. Studenten Jiri Postma en Kester Scholten wisten hun opleiding te bewegen tot de organisatie van een workshop, waarbij de Franse bioboeren komen uitleggen hoe iemand een Aggrozouk kan bouwen.

De trapmachine kan in Nederland een gouden toekomst hebben, hopen de bedenkers. Als er tenminste uitvoering wordt gegeven aan alle ambities voor kringlooplandbouw: duurzaam en kleinschalig boeren. Daar wordt nu volop over gepraat, door politiek en bedrijfsleven, maar ondertussen viert de grootschalige landbouw hoogtij, waardoor Nederland kampioen is in export en het gebruik van hypermoderne trekkers op fossiele brandstof. Duurzame landbouwexperts zijn sceptisch over de traptrekker (menskracht plus batterijen: 3 pk) , maar zij onderschrijven dat de kringlooplandbouw nieuwe machines behoeft. Dat kunnen ook elektrische trekkers zijn of slimme robots.

Lees ook:

De tractor veranderde alles op het Nederlandse platteland

Er zijn van die geschiedenissen die een zeventiendelige gebonden uitgave verdienen, maar de transformatie van het Nederlandse platteland na de Tweede Wereldoorlog is ook in één woord te vatten. Tractor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden