Bellen met GlasgowKlimaattop

Dag negen van de klimaattop: wat doet Obama in Glasgow?

Oud-president Barack Obama van de Verenigde Staten  Beeld AP
Oud-president Barack Obama van de Verenigde StatenBeeld AP

Het is deze week aan de politiek, ziet Trouw-verslaggever Onno Havermans in Glasgow. De ministers moeten spijkers met koppen slaan. Voorzichtig circuleert al een eerste versie van het slotakkoord, terwijl de onderhandelingen nog bezig zijn.

Sebastiaan Grosscurt

Gisterochtend dook opeens oud-president Barack Obama van de Verenigde Staten op de klimaattop op. Waarom kwam hij naar Glasgow?

Het is hier sowieso een mierennest, waar iedereen kriskras door elkaar loopt. Obama’s komst was onaangekondigd en zorgde dus voor enige sensatie. Er moesten linten worden gespannen om de drukte bij de zaal waar hij zou spreken in goede banen te leiden.

Hij is natuurlijk geen wereldleider meer, maar een soort activist. In zijn toespraak steunde Obama jeugdige klimaatactivisten en riep hij op tot meer actie tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is het een PR-stunt om Joe Biden en John Kerry te ondersteunen, al maakt Obama geen deel uit van de officiële VS-delegatie. De Verenigde Staten moeten nog steeds waarmaken dat ze weer deel zijn van het klimaatakkoord van Parijs en zelfs voorop lopen, zoals Biden graag zou willen. De komst van Obama onderstreept deze boodschap.

Hoe gaat het dan nu verder met de onderhandelingen?

Nu is de politiek langzamerhand aan zet. Sommige onderwerpen zijn nog niet uitgekristalliseerd en worden uitonderhandeld. Intussen bereidt de Britse voorzitter van de klimaattop, Alok Sharma, al een eerste versie van het slotakkoord voor. De delegaties kunnen reageren op deze eerste versie; veel zal er dus nog veranderen. Maar het is hier een enorm overlegcircus met grote en kleine overleggen, over allerlei klimaatonderwerpen. Het Nederlands onderhandelingsteam, bestaande uit ambtenaren en de Nederlandse klimaatambassadeur Jaime de Bourbon de Parme, valt onder de delegatie van de Europese Unie. De uitkomst van zo’n deeloverleg belandt uiteindelijk bij Eurocommissaris Frans Timmermans. Wat wordt afgesproken, is nog onbekend voor ons, wordt voorgelegd aan de verantwoordelijke ministers van de VN-lidstaten.

De Britse voorzitter van de klimaattop, Alok Sharma. Beeld Getty Images
De Britse voorzitter van de klimaattop, Alok Sharma.Beeld Getty Images

Wat zijn de grootste discussiepunten voor de regeringsleiders?

Vandaag is de eerste plenaire sessie voor ministers en vice-presidenten om voor het eerst spijkers met koppen te gaan slaan. Formeel gaat het over de invulling van de afspraken van Parijs. Er zal veel worden gesproken over financiering en Artikel 6, wat gaat over de koolstofmarkt. Dit is een langlopende discussie over hoe CO2-uitstoot te verhandelen is. Door het aankopen van uitstootrechten kunnen vervuilende landen meer uitstoten en landen die het goed doen en rechten verkopen, worden daar financieel beter van. Vandaag verwacht ik hier geen concrete afspraken over, omdat er veel haken en ogen aan zitten.

Wat gebeurt er vandaag buiten het officiële programma om?

Milieudefensie, dat als Nederlandse milieuorganisatie deeluitmaakt van het internationale Friends of the Earth, geeft op een nevenevenement buiten de blue zone een presentatie over hoe je vervuilende bedrijven kunt aanklagen. In Nederland heeft Milieudefensie bij de rechter afgedwongen dat Shell zijn CO2-uitstoot drastisch moet verlagen. Hierover hebben ze een handboek geschreven. Dat wordt vandaag gepresenteerd.

Lees ook:

‘De draai van Rutte over fossiele steun is onder druk tot stand gekomen’

Eigenlijk heeft Mark Rutte een beetje geblunderd met zijn draai over fossiele steun, zegt Trouw-verslaggever Onno Havermans vanuit Glasgow. ‘Dat blijft natuurlijk aan hem kleven.’

Welke hoofdrolspelers zullen de meeste aandacht opeisen tijdens de klimaattop in Glasgow?

Na de gloedvolle toespraken is het tijd voor de achterkamertjes in Glasgow, zodat volgende week het onderhandelen echt kan beginnen. Op wie moeten we letten?

Van compromisloze schoolstaker groeide Greta Thunberg uit tot wereldleider buiten de deuren van de klimaattop

Greta Thunberg is sinds haar eerste schoolstaking het gezicht van de jongere generatie die het gebrek aan actie tegen klimaatverandering niet meer pikt. De inmiddels achttienjarige activist is niet meer het verlegen meisje dat per gratie wordt uitgenodigd. Ze laat zich niet meer door wereldleiders vertroetelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden