D66 wil steun PvdA voor aardbevingsfonds

Onbekenden hebben afsluiters van gasleidingen opgegraven bij de gaswinningslocatie van de NAM in 't Zandt. Ze hebben borden achtergelaten waarop staat 'Afzender Bommend Berend'. Beeld ANP
Onbekenden hebben afsluiters van gasleidingen opgegraven bij de gaswinningslocatie van de NAM in 't Zandt. Ze hebben borden achtergelaten waarop staat 'Afzender Bommend Berend'.Beeld ANP

D66 roept regeringspartij PvdA op ervoor te zorgen dat er een fonds komt van 1 miljard euro om de schade door aardbevingen in Groningen te compenseren. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 is verbaasd dat PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het aardbevingsgebied was zonder dat hij iets concreets had te bieden aan de gedupeerden.

Volgens Van Veldhoven moet het fonds er komen zodat Groningen weer kan investeren in de leefbaarheid van het gebied. 'Zo'n groot bedrag is het niet', zei ze in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink. Van Veldhoven hoopt dat er vrijdag, als de ministerraad naar verwachting een besluit neemt over de gaswinning, snel duidelijkheid komt voor Groningen en dat er snel actie wordt ondernomen.

D66 pleitte er vorig jaar al voor de gaskraan terug te draaien. De partij vindt verder dat alle schade aan huizen volledig moet worden vergoed.

Gat in begroting
Als het kabinet besluit minder gas te winnen uit de Groningse grond, leidt dat tot een gat in de begroting. Omdat het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, is steun van D66 en andere oppositiepartijen als de ChristenUnie en SGP belangrijk. Deze drie partijen hielpen het kabinet in het afgelopen jaar meerdere keren uit de brand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden