CPB: komende vijf jaar geen grote windmolens op land
Uitstel van vijf jaar van de plannen om meer windmolens met een lengte van 100 meter op het land te plaatsen, is de beste optie. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) vandaag nadat het op verzoek van het kabinet naar de kosten en baten van de plannen keek.
Het CPB pleit voor uitstel van de operatie om 3500 megawatt aan windenergie op land te creëren omdat er tijdens de economische crisis weinig vraag is naar energie. Er is overcapaciteit en de prijzen zijn zo laag dat elke uitbreiding van de productie verliesgevend is.
Schaliegas
Een van de redenen van de lage energieprijs is de Amerikaanse schaliegasrevolutie. Amerikaanse energiecentrales schakelen over naar aardgas en laten de kolen liggen. Gevolg is een enorm aanbod van goedkope kolen op de wereldmarkt, wat in Europa leidt tot een groter gebruik van kolencentrales.
Toch verwacht het CPB dat de energieprijzen op termijn weer gaan stijgen als de overproductie afneemt en de economie weer aantrekt. Maar deze verwachting en vooral de timing ervan kennen veel onzekerheden. "Daarom is het volgens het CPB raadzaam te wachten met de start van windenergie op land", aldus de persverklaring van het planbureau. "Dan kan er ook beter worden ingespeeld op de prijsontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt."
Gunstig voor staatskas
Uitstel van de plannen is volgens het CPB bovendien gunstig voor de staatskas, omdat er minder subsidies verstrekt hoeven worden. Nadeel is wel dat het voor Nederland lastiger wordt om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. In het regeerakkoord staat dat Nederland tegen die tijd 16 procent van de energie duurzaam moet opwekken. De Europese Unie eist minimaal 14 procent. Ook moet de CO2-uitstoot met 20 procent zijn verminderd ten opzichte van het jaar 1990.
Haalt Nederland de doelstellingen niet, dan kan dat leiden tot boetes van de Europese Unie. Deze boetes zijn niet in de kosten-batenanalyse meegenomen, net zo min als de gevolgen voor landschap en milieu.
undefined