Protest dwangsommen

Confrontatie bij boerenprotest in Zwolle

Boeren demonstreerden twee weken geleden ook al bij het provinciehuis in Zwolle.  Beeld ANP
Boeren demonstreerden twee weken geleden ook al bij het provinciehuis in Zwolle.Beeld ANP

Boeren staan met hun trekkers bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Zij protesteren tegen de dwangsommen die de provincie oplegt aan een aantal boeren.

Redactie Trouw

Bij een demonstratie van boeren met hun trekkers in Zwolle kwam het donderdag tot een confrontatie met de politie. Met een shovel probeert de politie de trekkers aan de kant te schuiven en de weg vrij te maken. Een man die dat wilde voorkomen, is opgepakt.

De boeren staan bij het provinciehuis in Zwolle. “We gaan ervan uit dat zij zich ook vandaag aan de aanwijzingen houden en de dag ordelijk verloopt”, schrijft de gemeente op Twitter. De boeren waren eerder ook al met een aantal trekkers op pad om te protesteren tegen het opleggen van dwangsommen aan een aantal boeren door de provincie.

Werken zonder vergunning

Overijssel moet boeren dwangsommen opleggen omdat zij zonder vergunning werken. Zij hoefden tot mei 2019 geen vergunning aan te vragen voor hun bedrijf en een uitbreiding slechts te melden. Maar de rechter zette in 2019 een streep door deze werkwijze. Sindsdien hebben duizenden boeren een vergunning nodig. De rechter oordeelde eind november dat de provincie zeker drie boeren die zonder vergunning werken moet aanpakken. Het provinciebestuur wil dat liever niet, maar moet optreden, en bepaalde dat de boeren een dwangsom moeten betalen als zij niet binnen vier tot zes maanden het overtreden van de wet ongedaan maken.

Het kabinet beloofde de boeren te helpen. Vorige week nog maakte minister Christianne van der Wal (natuur en stikstof) bekend dat er ruimte vrijkomt voor deze groep als zij duizenden boeren in de buurt van Natura-2000 gebieden kan uitkopen. Maar dat kost nog veel tijd.

De politie meldde eerder klaar te staan met onder meer de Mobiele Eenheid bij het provinciehuis om de demonstratie “te faciliteren en in goede banen te leiden”. De provincie Overijssel heeft medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ze geen overlast ervaren. Er gaat geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek met de boeren, zegt een woordvoerder. (Trouw/ANP)

Lees ook:

Provincies verdwalen in de stikstofchaos terwijl het Rijk zijn eigen plan trekt

Terwijl provincies door Haagse traagheid vast komen te zitten met hun eigen stikstofaanpak, koopt het Rijk alvast stikstofruimte van boeren op om een snelweg te verbreden. Dat zet kwaad bloed in Gelderland en Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden