Uitstoot
CO2-uitstoot minder gestegen dan gevreesd door energiecrisis
De CO2-uitstoot veroorzaakt door energiegebruik steeg afgelopen jaar met minder dan 1 procent. En dat viel mee.
De CO2-uitstoot wereldwijd is in 2022 minder hard gestegen dan waar aanvankelijk voor werd gevreesd, meldt het internationaal energieagentschap IEA. Door de energiecrisis sloot het agentschap een explosieve groei in het gebruik van steenkool en olie niet uit – en bij het gebruik van die fossiele brandstoffen komen broeikasgassen vrij. Maar het viel mee, mede door zonne-energie, windenergie, elektrische auto’s en door energiebesparing.
De uitstoot veroorzaakt door energiegebruik steeg afgelopen jaar met minder dan 1 procent, terwijl de economie wel groeide met 3,2 procent. Daarmee lijkt het verloop van de uitstoot op een normaal jaar, denkt het IEA. De twee jaar hiervoor waren nog opmerkelijk. In 2020 daalde de wereldwijde uitstoot met 5 procent door de coronapandemie en het jaar daarna steeg die weer snel met 6 procent.
Verduurzaming zorgde ervoor dat in totaal zo’n 550 megaton aan CO2-uitstoot vermeden werd, berekende het IEA. Ook hielp het dat de industrie minder produceerde in China en Europa. De uitstoot door het gebruik van olie steeg met 2,5 procent, voornamelijk door de luchtvaart. Wel bleef het gebruik van olie over het algemeen lager dan in de jaren voordat de pandemie uitbrak.
De steenkooluitstoot steeg met 1,6 procent doordat veel landen omschakelden van gas naar kolen nadat Rusland buurland Oekraïne was binnengevallen. Dit werd ongeveer gecompenseerd met de daling in het gebruik van aardgas. De uitstoot nam daar 1,6 procent af.
Door een “recordinzet” van hernieuwbare energiebronnen daalde de algehele uitstoot van de Europese Unie met 2,5 procent, zag het IEA. Dat kwam ook door de milde winter en doordat de uitstoot in de bouwsector aanzienlijk daalde. In China bleef de uitstoot in 2022 nagenoeg gelijk met het jaar ervoor doordat er nog steeds coronamaatregelen golden in het land. In opkomende Aziatische economieën steeg die met 4,2 procent.
Nederland moet nog grote stappen maken
Overigens wijst de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) erop dat er nog niet genoeg energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen voor ons land. Donderdag is het Green Energy Day. Als we alles wat Nederland in een heel jaar produceert aan duurzame energie in een keer achter elkaar op gebruiken, zouden we tot 2 maart voldoende hebben.
De NVDE heeft de specifieke dag waarop Green Energy Day valt ook per provincie berekend. Onderling zijn de verschillen aanzienlijk. Zo is in Limburg de duurzame energie al op 4 februari volledig benut, terwijl Flevoland nog door kan tot 18 mei. Het laat zien dat niet elke provincie evenveel duurzame energie-opties tot haar beschikking heeft: zonnepanelen, windmolens en warmteopwekking. Ook verschilt het energieverbruik per provincie.
“Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. En dat is het streven: dat alle energie in 2050 hernieuwbaar is. “Dat is nodig voor het klimaat en voor onze onafhankelijkheid, en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.”
Vorig jaar viel Green Energy Day op 21 februari. Nu dus op 2 maart, het is dus vorig jaar niet gelukt om deze dag twaalf dagen op te schuiven, wat nodig is om in 2050 uit te komen op 100 procent duurzaam. Evenzo is Nederland al kampioen zonne-energie en is ook het vermogen aan windenergie fors gegroeid, vooral op zee, meldt NVDE. Ook wordt er veel energie bespaard vanwege de hoge energiekosten.
Lees ook:
Experts betwijfelen of vervroegd sluiten kolencentrale wel zo’n goed idee is
In de aanloop naar de verkiezingen komt GroenLinks met een stevig plan: alle kolencentrales vijf jaar eerder dicht. Maar heeft dat wel het gewenste effect?