CO2-niveau stijgt snelste in 30 jaar
De concentratie koolstofdioxide groeide tussen 2012 en 2013 in het snelste tempo sinds 1984. Bovendien was de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer nog nooit zo groot als in 2013. Dat ontdekten wetenschappers van de WMO (World Metereological Organisation) van de VN (Verenigde Naties).
Al negen jaar doet de organisatie verslag van het CO2-niveau. Ieder jaar neemt het aandeel koolstofdioxide toe in de atmosfeer. De gemiddelde hoeveelheid CO2 in de atmosfeer bereikte in 2013 zo'n 396 deeltjes per miljoen deeltjes. Dat is een stijging van drie deeltjes in vergelijking met 2012. Het lijkt niet genoeg om je druk over te maken, toch? Maar, de hoeveelheid koolstofdioxide, chemische verbinding CO2 , steeg daarmee het snelste in 30 jaar tijd. Zo blijkt uit een nieuw verslag van de WMO.
Opmerkelijke ontdekking
CO2 komt vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie. Het is een aarde-eigen stof die van nature in de atmosfeer voorkomt. In het verslag van de WMO staat dat de toename van de koolstofdioxide niet alleen ligt aan de extra productie van broeikasgas. De biosfeer (het gebied waarin leven mogelijk is, uiterlijk acht kilometer hoog en elf kilometer diep) van de aarde blijkt minder koolstof te kunnen bergen dan eerst het geval was. Een opmerkelijke ontdekking.
"We weten niet of dat een tijdelijke staat is, of een blijvende," vertelden onderzoekers aan de BBC. In 1998 nam de biosfeer ook minder koolstofdioxide op. "Toen lag het aan een tijdelijke toename van het verbranden van biomassa wereldwijd en El Niño, een terugkerend natuurfenomeen met een sterke opwarming van oceaanwater tot gevolg." Het onderzoeksteam weet nu niet waar het aan ligt.
Bindende afspraken
Uit de gegevens van de WMO blijkt dat de opwarming van de aarde in 2013 zo'n 34% groter is dan in 1990. Dat door het toedoen van koolstofdioxide en andere gassen zoals methaan. De WMO wijst in het verslag op het belang van een wereldwijd klimaatverdrag. "Niemand weet wanneer de spreekwoordelijke druppel de emmer doet overlopen," meldt de organisatie.
Op 23 september organiseert Ban Ki-moon, de VN Secretaris Generaal, een klimaattop in New York. De onderzoekers hopen op juridisch bindende afspraken. In 2015 moet er een klimaatverdrag komen. "Het kan zijn dat de atmosfeer al lang aan zijn CO2 limiet zit, maar we weten niet tot hoever er rek in zit. Dat is een van de redenen waarom de explosieve stijging zo zorgwekkend is," laat de onderzoekscommissie weten.