China pakt broeikasgassen aan

De Chinese president Xi Jinping tijdens een persconferentie bij het Witte Huis. Beeld afp
De Chinese president Xi Jinping tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.Beeld afp

De Chinese president Xi Jinping lanceerde vandaag in Washington een nieuw klimaatplan waarbij emissierechten verhandeld worden. Als hij zijn woorden waarmaakt, zal de Chinese emissiehandel in 2017 in één klap de grootste ter wereld zijn.

Amber Dujardin

De belofte van president Xi is opmerkelijk: China voert de lijst van grootste CO2-vervuilers aan en per hoofd van de bevolking is de uitstoot groter dan in de EU. Maar het besef begint te dagen dat het kortzichtig is om alles te laten wijken voor economische groei.

De emissiehandel, waarbij uitstootrechten gekocht en verkocht kunnen worden, zal van start gaan in 2017. Emissierechten geven landen of bedrijven het recht om een beperkt aantal broeikasgassen uit te stoten, zoals kooldioxide en methaan. Hierdoor wordt het voor bedrijven duur om vervuilende stoffen uit te stoten, wat moet leiden tot vergroening en investeringen in duurzame energie. In zeven Chinese provincies en steden lopen al pilots voor CO2-emissiehandel.

China kondigde bovendien aan dat het 3,1 miljard dollar uittrekt voor ontwikkelingslanden om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering.

Staatsbezoek
De afspraken werden gemaakt tijdens een staatsbezoek van de Chinese president aan Washington, waar hij met Obama onder meer sprak over cybercriminaliteit en economie. Het huidige klimaatplan komt voort uit eerdere afspraken die China en de VS in november maakten, in aanloop naar de klimaattop in Parijs. Amerika beloofde toen op zijn beurt dat het de CO2-uitstoot over tien jaar met 26 tot 28 procent onder het niveau van 2005 zal terugbrengen.

"Nu de twee grootste economieën, energieverbruikers en CO2-producenten op deze manier nader tot elkaar komen, is er geen reden voor andere landen - al dan niet ontwikkeld - om niet hetzelfde te doen", zei Obama vandaag tijdens een persconferentie.

Met de geplande emissiehandel loopt China overigens voor op de VS, waar een soortgelijk voorstel in 2010 niet genoeg stemmen kreeg in de Senaat. De Chinese beloftes zijn daarom ook voor de binnenlandse Amerikaanse politiek van belang. Door de Republikeinen wordt China steevast als excuus aangevoerd om klimaatplannen in eigen land tegen te houden. Dat China nu toch actie onderneemt, is een opsteker voor de Democraten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden