Gabon

Chimpansees doen aan wondbehandeling

Een van de chimpansees uit de onderzoeksgroep in Gabon. Beeld Lara Southern/ Ozouga LCP
Een van de chimpansees uit de onderzoeksgroep in Gabon.Beeld Lara Southern/ Ozouga LCP
Erik van Zwam

Dat ze overweg kunnen met simpel gereedschap en dat ze complex sociaal gedrag vertonen, wisten we al van de chimpansees in het Loango National Park in de West-Afrikaanse staat Gabon. Maar nu blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Osnabrück Universiteit dat er ook ‘medicijn-apen’ in het park leven, die gewonde dieren behandelen.

Afgelopen week publiceerde het onderzoeksteam – dat in Loango al jaren een gemeenschap van 45 chimpansees volgt – in Current Biology over deze ontdekking uit 2019. Destijds filmde een van de onderzoekers een vrouwtjes-chimpansee die de gewonde voet van haar puberzoon behandelde. De aap plukte een insect uit de lucht, stopte die tussen haar lippen en wreef ’m erna in de open wond. Gedrag dat tot nu toe nooit was opgemerkt.

Ontstekingsremmer

Het voorval maakte dat het team van het Loango Chimpanzee Project op juist dit fenomeen extra ging letten – want dat dieren soms medicinale planten eten als ze ziek zijn was bekend, maar wondbehandeling troffen onderzoekers nooit eerder in de dierenwereld aan. Binnen een week was het weer raak. Dit keer ving een vrouwtjes-chimpansee een insect, waarmee een mannetjes-chimpansee vervolgens zijn eigen wond verzorgde. Uiteindelijk constateerde het team in twee jaar tijd 22 gevallen van wat het beschrijft als medicatie door de mensapen bij zichzelf en anderen.

Wat er precies gebeurt met de wond door de behandeling is nog niet duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat het insect wordt gebruikt als ontstekingsremmer of dat het antiseptisch werkt. De onderzoekers gaan nu uitzoeken om welk insect het gaat en wat de farmaceutische ingrediënten zijn.

Lees ook:

De apenstrijd in een natuurpark in Gabon is ontaard in een dodelijk bloedbad. Hoe kan dat?

Apen die elkaar naar het leven staan, gorilla’s die daarbij het onderspit delven; het is voor het eerst vastgelegd op video. Hoe is de dodelijke agressie van 27 chimpansees in een natuurpark in Gabon te verklaren?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden