Burgers krijgen rekening voor groene revolutie gepresenteerd
De groene revolutie waar Nederland voor staat, kost geld. En de burger krijgt de rekening letterlijk in zijn brievenbus. Vandaag start de nieuwe subsidieregeling van het rijk die duurzame projecten van bedrijven en instellingen ondersteunt: de SDE+. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) stelt daar dit jaar 3 miljard euro voor beschikbaar.
Voor het eerst wordt dat geld direct opgehaald bij de burger. Elk huishouden krijgt dit jaar een extra heffing van gemiddeld 9 euro op de energierekening. Dat bedrag komt geheel ten goede aan de subsidieregeling voor duurzame energie. Die heffing loopt de komende jaren op, van 19 euro in 2014 tot 45 euro in 2016 en 81 euro in 2017. De kans bestaat dat huishoudens in 2020 284 euro moeten bijdragen aan de groene subsidieregeling voor bedrijven.
Niet wachten op alternatieven
De Tweede Kamer is inmiddels akkoord met deze wijze van financiering. Alleen de PVV wijst de SDE+-regeling af. Kamerlid Reinette Klever vreest dat burgers nog niet in de gaten hebben dat ze straks in financiële problemen kunnen komen. De PVV is in het algemeen tegen subsidie voor groene projecten. "We kunnen beter wachten op alternatieven, zoals veilig gewonnen schaliegas", zegt Klever. "Misschien vinden we over drie jaar wel het ei van Columbus uit en staan de weilanden en de zee vol met grote, gesubsidieerde turbines."
Kamp wil niet wachten op toekomstige innovaties. In het regeerakkoord tussen VVD en PvdA staat dat uiterlijk in 2020 16 procent van alle energie op een schone manier moet worden opgewekt. Nederland haalt nu 4 procent. De SDE+-regeling is volgens het kabinet essentieel om die doelstelling van 16 procent te halen.
De minister probeert de komende jaren de subsidiekosten te drukken. Hij rekent erop dat bedrijven stevig gaan concurreren en steeds goedkoper zullen produceren. Dan kan de subsidie ook naar beneden. Als het aan Kamp ligt, wordt die heffing van 284 euro in 2020 nog sterk verlaagd.