Visverbod

Brussel wil verbod op bodemvisserij in beschermde gebieden

Mosselzaadvang-installaties in Den Helder. Mosselzaad wordt geoogst en uitgezet op zee akkers.
Waddenzee, 28-07-2010.
 Beeld Evelyne Jacq
Mosselzaadvang-installaties in Den Helder. Mosselzaad wordt geoogst en uitgezet op zee akkers.Waddenzee, 28-07-2010.Beeld Evelyne Jacq

Om de biodiversiteit te herstellen en beschermen wil de Europese Commissie de komende jaren de zogeheten bodemberoerende visserij in stappen tegen 2030 gaan verbieden in beschermde gebieden.

ANP

Het dagelijks EU-bestuur wil ook dat de visserijsector energie-efficiënt wordt en minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, staat in een Actieplan Duurzame Visserij dat Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu, Oceanen en Visserij) in Brussel heeft gepresenteerd.

Sinkevičius vraagt de lidstaten landelijke maatregelen te treffen zodat al tegen maart 2024 de bodemvisserij in Natura 2000-gebieden wordt beperkt. Tegen 2030 moet die volledig zijn verboden in beschermde gebieden. De commissie wil met de maatregelen onder meer bereiken dat er meer vissoorten in zee terugkomen.

Veel Nederlandse visbedrijven zijn bodemvisserijen en het visgebied van de garnalenvisserij in Nederland ligt volledig in beschermde delen van de Waddenzee en Noordzee. De garnalenvissers hebben daarvoor speciale vergunningen.

Lees ook:
Wereld Natuur Fonds: Onderwaternatuur van de Doggersbank bedreigd door bodemvisserij
Het WNF diende in Brussel een klacht in over zegenvisserij, die Nederland en andere EU-staten willen toestaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden