CO2-uitstoot

Brussel mikt op schonere scheepvaart

ECT Hanno Terminal, voor containeroverslag op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Beeld ANP
ECT Hanno Terminal, voor containeroverslag op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.Beeld ANP

Schepen moeten voor 2050 milieuvriendelijk gaan varen, wil het Europees Parlement. Andere brandstof en CO2-prijzing moeten daartoe leiden.

Frank Straver

Zeeschepen stoten in Europa 4 procent van alle broeikasgassen uit. Dat is grofweg evenveel als de CO2-uistoot van België. Dat er geen wetgeving is om de scheepvaart te verduurzamen is niet te verkroppen, aldus het Europees Parlement. Een meerderheid wil dat de maritieme sector, in lijn met het Akkoord van Parijs, in 2050 duurzaam is. Om dat te bereiken zijn regels nodig die eisen dat schepen stoppen met stookolie, staat in een voorstel dat het EU-Parlement heeft ingediend bij de Europese Commissie. Ook een prijs op de CO2-uistoot van schepen is een beoogde oplossing.

Scheepvaart valt tot dusver, samen met de internationale luchtvaart, buiten de klimaatafspraken. De sectoren zijn niet opgenomen in het Akkoord van Parijs van 2015. De International Maritime Organisation (IMO), een VN-orgaan waarin de scheepvaartsector meepraat, stelde zichzelf in 2018 wel ten doel om de uitstoot te halveren in 2050. Dat gold als doorbraak – omdat eerder elke doelstelling ontbrak – maar een halvering is niet in lijn met de ambitie van ‘Parijs’, die inzet op 95 procent minder broeikasgas. Dit motiveert het EU-Parlement in de poging om eigen klimaatbeleid in te voeren voor de scheepvaart. De Commissie staat hier positief tegenover.

Dragende pijler

Het uitbannen van stookolie, de voornaamste brandstof van zwaar zeevervoer, is de dragende pijler onder het plan van het Parlement. In plaats daarvan moeten zeeschepen schonere brandstof in hun tank gooien. De voorkeur gaat uit naar groene waterstof (geproduceerd uit zonne- of windenergie), of biobrandstof uit milieuvriendelijke bronnen. Grote Europese havens zoals die in Rotterdam zetten ook in op Lng. Een meerderheid van het Parlement wil ook ruimte bieden aan vloeibaar aardgas (Lng) als brandstof die stookolie vervangt. Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) juicht dat ook toe, omdat Lng de CO2-uitstoot met 25 procent verlaagt.

“Ronduit droevig” zou Europarlementariër Vera Tax (PvdA) het vinden als schepen op Lng gaan varen. Lng blijft een fossiele brandstof die bij verbranding behalve CO2 ook het – veel sterkere – broeikasgas methaan uitstoot. Omdat de scheepvaartsector investeert in technieken die decennia meegaan moet Brussel Lng uitsluiten, bepleit Tax. Of vloeibaar aardgas wel of geen rol mag spelen als zogenoemde transitiebrandstof, daarover moeten lidstaten en de Commissie nog in conclaaf. In juni verwachten zij het voorstel voor duurzame scheepvaart verder vorm te geven. De hoop van het Parlement is dat de Europese scheepvaart vanaf 2022 per ton CO2 een prijs gaat betalen, zoals fabrieken al doen via het Emissiehandelssysteem (ETS). Het voornemen is dat niet alleen schepen die onder EU-vlag varen een milieutaks gaan betalen, maar alle schepen die in Europese havens aanmeren.

Lees ook:

Ook de scheepvaart heeft nu een internationaal klimaatplan

Er is in 2018 eindelijk een officieel plan gekomen voor minder CO2-uitstoot door grote schepen in de wereld.

De Nederlandse scheepvaart zet een voorzichtig stapje naar vergroening

Een serie afspraken uit 2019 moest al helpen de binnen- en zeevaart te vergroenen. Meer dan een begin waren de afspraken niet, erkenden de ondertekenaars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden