Brouwers en bottelaars sluiten zich aan bij schaliegas-verzet
De grote bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria zijn tegen de winning van schaliegas zolang niet is bewezen dat het Nederlandse grondwater onaangetast blijft. Ook frisdrankfabrikanten als Coca Cola en Pepsico zeggen 'sceptisch' over de boringen te zijn, zolang veiligheidsgaranties ontbreken.
De bierbouwers en frisdrankfabrikanten omarmen hiermee de zorgen van waterleidingbedrijf Vitens, dat vorige week in Trouw waarschuwde dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Bij een grootschalige calamiteit kan zelfs de levering van drinkwater in gevaar komen. Tienduizenden mensen komen dan langdurig zonder water te zitten.
Grondwater vormt het belangrijkste ingrediënt voor bier en frisdrank. De bescherming van het grondwater is voor ons daarom een absolute prioriteit, aldus Taco Juriaanse van Nederlandse Brouwers, waarbij nagenoeg alle bierfabrikanten zijn aangesloten. "Schaliegaswinning en andere activiteiten in de bodem mogen geen aantasting van het grondwater tot gevolg hebben. Zolang dat niet is bewezen, zien we de winning van schaliegas met zorg tegemoet."
De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) onder leiding van ex-milieu-staatssecretaris Van Geel, laat zich in dezelfde bewoordingen uit. "Schaliegaswinning en andere activiteiten in de bodem mogen geen verontreiniging van het grondwater tot gevolg hebben. Zolang dat niet is bewezen, zijn we sceptisch over de winning van schaliegas", aldus een woordvoerder. Naast Coca-Cola en Pepsico zijn grote spelers als Hero, FrieslandCampina en Danone bij de FWS aangesloten.
Fracken
Om bij het schaliegas te komen, moet door de watervoerende aardlagen heen worden geboord. Deze lagen staan vaak met elkaar in verbinding. Bij winning van schaliegas worden op grote diepte, onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dit zogeheten fracken ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt.
Mocht daarbij iets mis gaan, dan is de verontreiniging van de Nederlandse watervoorraad een 'onomkeerbaar proces', aldus topvrouw Lieve Declercq van Vitens, Nederlands grootste waterleverancier, vorige week in Trouw. Het waterbedrijf vindt net als de brouwers en de frisdrankfabrikanten dan ook dat er niet naar schaliegas moet worden geboord, voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten.
De Rijksoverheid heeft al meerdere opsporingsvergunningen voor 'onconventionele fossiele brandstoffen' afgegeven, die ook voorzien in proefboringen. Zo liggen er vergunningen klaar voor de Noordoostpolder en het Brabantse Boxtel. Daarnaast zijn er aanvragen gedaan voor vergunningen in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Er geldt echter een boorverbod totdat er een onderzoek is verschenen dat in opdracht van het ministerie van economische zaken is uitgevoerd naar de risico's. Dat wordt vóór 1 juli verwacht.
Het debat over schaliegas in de Tweede Kamer dat vandaag zou worden gehouden, is in verband met het sociaal akkoord uitgesteld tot volgende week.