Britse bedrijven sluiten pact om plastic afval te verminderen

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX

Tientallen Britse bedrijven, waaronder Coca Cola, Pepsico en Danone, hebben zich verenigd in het UK Plastics Pact. In 2025 moeten al hun nieuwe plastic verpakkingen recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn.

Charlot Verlouw

Met 70 procent van de verpakkingen moet dat recyclen of composteren ook echt gebeuren. In de overeenkomst staat ook dat bedrijven ‘actie moeten ondernemen om onnodig gebruik van plastic tegen te gaan’.

In hoeverre het UK Plastics Pact, waar 42 bedrijven aan meedoen, echt gaat werken moet nog maar blijken. Hoe de bedrijven hun plastic productie gaan verminderen en welke alternatieven ze hebben, is nog niet duidelijk. Ook is er geen controlemechanisme aan het pact verbonden. In Britse media wordt dan ook gelijk gesproken van een wassen neus, onder andere omdat eerder uit onderzoek van The Guardian bleek dat Britse supermarkten niet open zijn over de hoeveelheid plastic die ze produceren, tegen EU-regels in.

De overeenkomst doet denken aan een eerdere overeenkomst. Eind januari verbonden elf Europese multinationals zich aan een afspraak om in 2025 alleen nog maar recyclebaar plastic te produceren. Een goede stap, vond hoogleraar resources en recycling Maarten Bakker toen, maar je kunt niet zomaar alle plastic recyclen. "Daarvoor zijn er veel te veel soorten, en dan hebben ze ook nog eens allemaal een andere kleur en toevoegingen." Eigenlijk moeten bedrijven dus open zijn over het palet aan plastics dat ze gebruiken en dat zijn ze vaak nog niet.

Eerdere maatregelen

Eerder deze maand kwam de Britse regering al met een verbod op plastic rietjes en wattenstaafjes in een poging de plastic afvalberg te verkleinen. Jaarlijks worden in Groot-Brittannië zo'n 8,5 miljard rietjes weggegooid. In maart kondigde de regering al aan statiegeld in te voeren voor blikjes, plastic en glazen flessen.

Lees ook:
Elf multinationals verbonden zich aan de afspraak dat hun verpakkingen in 2025 gemaakt zijn van recyclebaar plastic. Maar dat is slechts een eerste stap.

Decennialang waren ze ervan gevrijwaard, maar nu moeten ook de Britten statiegeld gaan betalen voor blikjes, plastic flessen en glazen flessen. Met dit plan gaat Engeland meteen verder dan Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden