Bosbeheerders lopen weg bij keurmerk FSC

Het FSC-keurmerk op het zeil van een met milieuvriendelijk hout geproduceerd schip. Beeld anp
Het FSC-keurmerk op het zeil van een met milieuvriendelijk hout geproduceerd schip.Beeld anp

De Nederlandse bosbeheerders hebben massaal het vertrouwen opgezegd in het FSC-keurmerk voor duurzaam hout. Vooral de middelgrote houtproducenten willen het keurmerk niet langer voeren vanwege de 'administratieve rompslomp' en 'onnodige controles' die eraan zijn verbonden.

Hans Marijnissen

Ook grote leveranciers als Nationaal Park de Hoge Veluwe en Landgoed Twickel zijn inmiddels met FSC gestopt. De bosbeheerders willen hun hout nu als duurzaam 'streekhout' op de markt brengen, voorzien van een eigen logo.

De Unie van Bosgroepen, waarbij de particuliere bosbeheerders zijn aangesloten, spreekt van een 'leegloop'. In één jaar tijd heeft 30 procent van de leden FSC opgezegd. De oppervlakte van door particulieren beheerd FSC-bos is na jaren van groei voor het eerst afgenomen van 41.000 naar 33.000 hectare.

Veel kosten, weinig baten
Het FSC-label werd twintig jaar geleden in het leven geroepen om het tropisch regenwoud te beschermen. Consumenten konden aan het keurmerk zien dat FSC-hout niet uit oerbos kwam, maar duurzaam was geproduceerd. FSC kreeg zo'n positief imago, dat ook Nederlandse leveranciers hun hout onder dit label wilden produceren.

Daar komen ze nu massaal van terug. De grootste klacht is dat het keurmerk veel lasten met zich meebrengt, maar niets oplevert. De prijs van FSC-hout zou hoger liggen, maar daar is niets van terecht- gekomen. Wel worden de beheerders geconfronteerd met bureaucratie en onnodige controles van zaken die ook in de Nederlandse wet geregeld zijn.

Zo letten de controleurs scherp op de arbeidsomstandigheden terwijl er al strenge arbowetgeving is. Ook de controle op het beheer is volgens hen onnodig: de bossen zijn al beschermd door de Nederlandse Boswet. Om de kwaliteit en herkomst van hun hout te garanderen, gaan de beheerders daarom stempels met de naam van hun eigen landgoed gebruiken.

Het FSC-keurmerk draagt volgens de beheerders nog steeds de kenmerken van 'de tropen', maar staat hier juist de verbetering van de biodiversiteit in de weg. Uitgangspunt van FSC is namelijk dat er jaarlijks niet meer hout mag worden geoogst dan is bijgegroeid. Maar in de Nederlandse bossen is de afgelopen dertig jaar juist te weinig geoogst, waardoor de bossen verdicht zijn en te donker. FSC houdt het noodzakelijke herstel tegen.

Herziening
Staatsbosbeheer, de grootste Nederlandse houtleverancier, herkent zich in de harde kritiek op het keurmerk, maar de organisatie zegt via onderhandelingen naar een nieuwe regeling te streven.

Arjan Alkema, adjunct-directeur van FSC-Nederland, zegt in een reactie dat ieder keurmerk nu eenmaal administratie nodig heeft, maar hij erkent dat bij de controles te veel nadruk is komen te liggen op de arbeidsomstandigheden die al bij wet geregeld zijn. In 2014 wordt de FSC-regeling daarom herzien, waardoor er meer gerichte aandacht ontstaat voor het bosbeheer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden