'Borssele heeft ander reactorvat dan Doel'

De kerncentrale in Doel, België Beeld EPA
De kerncentrale in Doel, BelgiëBeeld EPA

Kerncentrale Borssele is een eigen onderzoek begonnen naar de mogelijke risico's van haar reactorvat. Aanleiding zijn de haarscheurtjes die het Vlaamse Doel in een reactorvat aantrof. Voorlopige conclusie: de Belgische en Nederlandse vaten zijn niet vergelijkbaar.

Joep Engels en Leonoor Kuijk

Bij een inspectie van het reactorvat van Doel-3, een kerncentrale net over de grens van Zeeland met Oost-Vlaanderen, kwamen deze zomer 7800 mogelijke haarscheurtjes aan het licht. De deskundigen wisten er aanvankelijk niet goed raad mee. Vermoedelijk zijn de scheurtjes tijdens de fabricage van het stalen vat ontstaan en vermoedelijk tasten ze de sterkte ervan niet aan. Voor de zekerheid ging een waarschuwing naar alle kerncentrales met een vergelijkbaar reactorvat - dat wil zeggen, in dezelfde periode vervaardigd door hetzelfde bedrijf, het Rotterdamse RDM.

Eén van die reactorvaten staat in de kerncentrale van Borssele, maar daar reageerden ze snel. Er is hier niets aan de hand, luidt de officiële reactie, er is geen reden om de centrale stil te leggen.

Mantelringen
Intussen is Borssele zelf wel degelijk een onderzoek begonnen naar de mogelijke risico's. Daaruit blijkt vooralsnog dat de vaten niet vergelijkbaar zijn. De centrale in Doel is groter: 1000 om 480 megawatt. Het Zeeuwse vat is geheel door RDM in elkaar gezet, terwijl het Belgisch vat een Frans fabricaat is. RDM heeft voor Doel slechts twee zogeheten mantelringen gesmeed.

Maar het belangrijkste verschil zit hem in het staal zelf. Voor Doel is mangaanhoudend staal gebruikt, terwijl het staal in Borssele in plaats daarvan chroom bevat. In mangaanstaal zit na het gieten veel waterstof, in chroomstaal niet, en dat waterstof veroorzaakt de scheurtjes.

André de Jong, reactorvatspecialist van Borssele, sluit uit dat de scheurtjes tijdens het bedrijf van de centrale zijn ontstaan. Inmiddels zijn andere vaten uit de RDM-serie, in Zwitserland en Zweden, getest en scheurvrij gebleken.

Binnenkant
In april 2013, als de centrale stilligt bij de jaarlijkse splijtstofwissel, zal Borssele haar eigen vat alsnog testen. Probleem is wel dat het vat van Borssele een vrij ruwe binnenwand heeft die invloed kan hebben op de meting. Om aan te tonen dat indicaties als in Doel toch kunnen worden opgespoord, worden op dit moment inspecties uitgevoerd op proefstukken die vergelijkbaar zijn met de binnenkant van het vat.

Intussen wordt ook een stuk reactorvat nagebootst, onder andere met materiaal van het reactorvat van de oude centrale van Dodewaard. Dat vat was van hetzelfde staal als in Borssele.

De scheurtjes in Doel-3 werden bij toeval ontdekt; men zocht eigenlijk naar foutjes in de bekleding van het reactorvat. Zou Borssele niet met een open blik naar haar vat moeten kijken? "We willen uitsluiten dat het Belgische probleem zich hier voordoet", zegt De Jong. "We kunnen niet naar iets hypothetisch gaan zoeken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden