Onderhandelingen

Bonden overwegen stakingen in streekvervoer op te schorten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vakbonden overwegen de stakingen in het streekvervoer te onderbreken om te onderhandelen met de werkgevers.

Redactie/ANP

Volgens FNV-bestuurder Marijn van der Gaag hebben de partijen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (infrastructuur) min of meer de opdracht gekregen om weer in gesprek te gaan. Dat is volgens hem allen mogelijk als zowel de vakbonden als de werkgevers iets bewegen. “Wij zullen iets moeten opschorten”, erkent hij. “Maar de werkgevers willen het liefst dat we zes weken stoppen met staken. Dat gaan we niet doen. Dat zou een kortere periode moeten zijn.”

Details over een mogelijke pauze van de stakingen kan Van der Gaag nog niet geven. Het is volgens hem eerst aan door de staatssecretaris beschikbaar gestelde procesbegeleiders om te kijken welke obstakels daarvoor nog overwonnen moeten worden. De bonden stellen zelf namelijk ook een voorwaarde om weer in gesprek te aan. Ze willen dat werkgeversorganisatie VWOV eerst met een nieuw voorstel komt voor de nieuwe cao.

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt. Ook dinsdag leggen voornamelijk buschauffeurs verspreid over het land weer het werk neer. Dinsdagmiddag is er in Utrecht ook een grote manifestatie van de vakbonden, waar ze duizenden chauffeurs verwachten. Van der Gaag denkt op de manifestatie meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheid van nieuwe onderhandelingen en op welke termijn die kunnen plaatsvinden.

Staking op verkiezingsdag?

Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of de bonden woensdag nog gaan staken. Dan staat er weer een stakingsdag gepland. Dit leidde de afgelopen tijd al tot discussie, omdat de staking dan plaatsvindt tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Onder meer de Oogvereniging uitte kritiek: door de staking zou het voor blinden en slechtzienden moeilijker zijn om bij een voor hen toegankelijk stembureau te komen.

Werkgeversorganisatie VWOV heeft maandag al met FNV en CNV gesproken op initiatief van reizigersvereniging Rover. Dat gesprek leidde nog niet tot een doorbraak, maar de werkgevers hebben wel gezegd open te staan voor een verkenner of procesbegeleider. “We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen”, laat VWOV-voorzitter Fred Kagie weten. “Randvoorwaardelijk voor nieuwe gesprekken is dat er niet gestaakt wordt en daarbij dat afspraken betaalbaar en uitvoerbaar moeten zijn.”

Lees ook:

Overlast in streekvervoer kan groter worden nu de vakbonden één front vormen in staking

De hele week wordt er gestaakt in het streekvervoer, vooral tegen de te hoge werkdruk. De verwachte hinder verschilt per regio.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden