Iepenwissel

Bomenblunder in oudste bos van Overijssel

De IJssel bij Kampen Beeld ANP
De IJssel bij KampenBeeld ANP
Stefan Keukenkamp

Je kunt het gerust een bomenblunder noemen, de uitbreiding van het Zalkerbos dat in de uiterwaarden bij Kampen ligt. Niet zomaar een stuk bos; het is het oudste bos van Overijssel. Ooit decor van de populaire film Oorlogswinter, maar bij natuurliefhebbers staat het natuurgebiedje aan de IJssel vooral bekend om de unieke verzameling flora en fauna.

Vijf jaar geleden is het bos uitgebreid in opdracht van de gemeente Kampen, eigenaar en beheerder van het stuk natuur. Daarvoor bestelde de aannemer voor een kleine 23.000 euro 1700 jonge gladde iepen. Tot zover niks aan de hand. Maar onlangs deed een externe iependeskundige een ontluisterende ontdekking in het bos.

Siberische iepen

De geplante bomen blijken geen gladde iepen (Ulmus minor) te zijn zoals beloofd, maar Siberische iepen (Ulmus pumila). Dat zijn exoten die het bos kunnen overnemen als een soort woekerplanten en vormen daarom een bedreiging. Bomendeskundige Wim Eikelboom maakte er deze week voor het eerst melding van op zijn blog ‘Rivierverhalen’. Het is volgens hem niet de eerste blunder in het bos. De gemeente liet eerder per ongeluk oude essen frezen, voorzag de wandelpaden van zwart zand (in plaats van vereist rivierzand) en liet verkeerde struiken planten die door het bos woekeren.

Aansprakelijk

Het vingerwijzen is begonnen, want hoe kon dit gebeuren? Volgens de gemeente ligt de fout bij de leverancier die de bomen leverde. De gemeente stelt de aannemer nu aansprakelijk voor de schade.

Hoe dan ook: de 1700 iepen moeten de deze winter worden weggehaald voordat ze schade aanrichten aan het kwetsbare bos. De ambtenaren kijken intussen naar een nieuwe bestemming. Dat lijkt wel goed te komen, bij bomenkenner Eikelboom hebben zich al gegadigden gemeld om de Siberische boompjes over te nemen.

Lees ook:

Verbied motormaaien, voorkom maaigeweld

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden