Bleker opent plezierjacht op ganzen
Staatssecretaris Bleker (landbouw) wil de plezierjacht op ganzen openen. In de nog vertrouwelijke nieuwe Natuurwet staat dat de grauwe gans en de Canadese gans, de smient en de kolgans in de winter weer geschoten mogen worden.
Met de nieuwe wet zet Bleker een streep door het vorige maand moeizaam tot stand gekomen Ganzenakkoord van zeven maatschappelijk organisaties.
Dat voorzag in het afschot van 100.000 ganzen om de overlast tegen te gaan, maar moest uiteindelijk leiden tot een algeheel jachtverbod. De jagersvereniging KNJV trok zich op het laatste moment terug uit dit overleg, maar ontkent ten stelligste dat zij op dat moment al wist van de voor de jagers gunstige koerswijziging van Bleker.
In de nieuwe Natuurwet staat een jachtperiode beschreven van half augustus tot half februari. De provincies mogen zelf bepalen op welke soorten en in welke specifieke maanden mag worden gejaagd.
Jacht tijdens wintermaanden
Opmerkelijk is dat er juist in de winter (kerst) mag worden geschoten, terwijl er dan amper overlast is. Daardoor komt de nadruk op plezierjacht te liggen, en minder op het terugdringen van landbouwschade.
Met het opheffen van de bescherming van ganzen bespaart het kabinet veel geld. Als beschermde soorten schade toebrengen aan landbouwgewas, worden de boeren daarvoor door de overheid gecompenseerd. Schade door jachtsoorten wordt in principe niet vergoed door het Faunafonds, waardoor de boeren de vogels zullen verjagen of laten afschieten.
Geen wetenschappelijke onderbouwing
De helft van de Europese smientenpopulatie en 70 procent van de kolganzen van Europa overwintert in Nederland. Volgens internationale verdragen moet Nederland deze populaties beschermen en is alleen afschot toegestaan als dit wetenschappelijk is onderbouwd. Die onderbouwing ontbreekt bij aangekondigde plezierjacht volledig.
Het bestuur van het Faunafonds met vertegenwoordigers uit de jacht- en landbouwwereld heeft op 21 januari in een advies aan de minister nog specifiek gevraagd om de bescherming van de kolgans, omdat deze populatie wereldwijd onder druk staat. Vogelbescherming Nederland wijst in een brief aan Bleker op de Europese regelgeving die verplicht internationaal samen te werken bij de bescherming van trekvogels.