Bleker denkt aan dierenpolitie bij controles op veetransport

Foto: Herman Engbers Beeld
Foto: Herman Engbers

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme noemt het 'dramatisch' dat staatssecretaris Bleker van Landbouw de motie over overheidscontrole op diertransporten en slachthuizen niet uitvoert. "Dit moet de Kamer niet accepteren," aldus Thieme.

Van onze redactie internet

PvdA'er Tjeerd van Dekken, Rik Grashoff van GroenLinks en SP-Kamerlid Henk van Gerven sluiten zich bij Thieme aan.

In januari nam de Tweede Kamer de motie Thieme aan waarmee de PvdD-leider een einde wilde maken aan de zelfregulering door de veesector op het transport; het toezicht zou meer overgelaten moeten worden aan de overheid.

Momenteel controleert de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) minder dan 0,5 procent van alle veetransporten, benadrukte Thieme tijdens het debat. Dat is volgens haar een druppel op de gloeiende plaat.

Bleker vindt dat Thieme een verkeerd beeld schetst. Hij heeft net de toezichtcapaciteit van de nVWA met 10 procent verhoogd. Daarbij wordt bij het internationale transport al het vee bij het inladen al gecontroleerd, net als tijdens de aanvoer bij de slachthuizen. "Dan hebben we het over honderdduizenden controles per jaar."

Controles tijdens het transport moeten van Bleker wel beter. De staatssecretaris gaat daarom bekijken of de dierenpolitie kan worden ingezet voor inspecties op de weg. De dierenpolitie moet dan nauw samenwerken met de nVWA die verantwoordelijk is en blijft voor de controles. Ook verplichte gekwalificeerde veetransporteurs moeten bijdragen aan beter transport.

Steun kreeg Bleker van CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel en VVD'er Janneke Snijder. Zij vinden dat de staatssecretaris wel handelt in de geest van de motie. Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is nog niet overtuigd van de noodzaak om de controle op slachthuizen en veetransporten bij de overheid te leggen. Zij ziet meer in een cultuuromslag in de sector en vooral ook in Europese regelgeving. PVV-Kamerlid Dion Graus is tevreden dat Bleker de dierenpolitie wil inzetten, en wacht de uitwerking daarvan af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden