Een waterstoftankstation van Toyota in Tokio.

AnalyseKlimaatakkoord

Binnen zes jaar 15.000 waterstofauto’s erbij, is dat wel realistisch?

Een waterstoftankstation van Toyota in Tokio.Beeld Getty Images

Binnen zes jaar moet Nederland 15.000 waterstofauto’s tellen. De techniek is er rijp voor, fabrikanten maken zich ervoor op. Maar is dat aantal wel realistisch?

Quirijn Visscher

Het aantal waterstofauto’s in Nederland groeit dit jaar spectaculair. Althans, voor de liefhebbers van statistieken. In de eerste zeven maanden van 2019 werden 76 waterstofauto’s op kenteken gezet. Dat is 7500 procent meer dan in de eerste zeven maanden vorig jaar. Het lijkt erop dat eind 2019 het nationale waterstofwagenpark op 150 zal uitkomen. Toch blijven dit kleine getallen, zeker wie de doelstelling in het Klimaatakkoord leest: 15.000 waterstofauto’s in 2025.

Is de doelstelling realistisch? Er zijn immers maar twee waterstofautomodellen te koop in Nederland, de Toyota Mirai (80.935 euro) en de Hyundai Nexo (74.995 euro) en maar vier waterstoftankstations. Is er wel een markt voor? Kennelijk wel in kleine kring. Begin september opent in Den Haag een vijfde tankstation, een van de aanleidingen voor de ‘enorme’ verkoopstijging. Voor het zorgvervoer in Den Haag zet vervoersbedrijf Noot 35 Toyota Mirai’s in als taxi.

Worstelen met aanloopproblemen

De waterstofauto, die elektrisch aangedreven is, worstelt met aanloopproblemen. De infrastructuur ontbreekt grotendeels, het grote publiek kent deze aandrijftechniek niet en de autoprijzen zijn fors. Er woedt een verhit debat onder autokenners over welk elektrisch autotype technisch beter is: de stekkerauto of de waterstofauto? In deze discussie passeren veel plussen en minnen de revue, zoals de vraag of grijze (industriële) waterstof ooit door groene waterstof zal worden vervangen.

Toch groeit het aantal klanten voor waterstofauto’s, ook bij Hyundai. Het nieuwste model, de Nexo, is vanaf de eerste schets ontworpen als een auto met brandstofcel. In zo’n cel reageert de getankte waterstof met zuurstof. Zo wekken ze de elektriciteit op die nodig is voor de aandrijving. Auto’s met deze techniek dragen het Fuel Cell-logo. De uitstoot is puur water. Er is geen schadelijke emissie en dat is fijn voor de stedelijke luchtkwaliteit.

“Wij hebben bijna driehonderd orders voor de Nexo”, vertelt Mike Belinfante van Hyundai Motor Nederland. “De leveringswachttijd is een jaar. Meer Nexo’s krijgen we niet van onze fabriek waar ze met de hand worden gemaakt. Andere landen zijn al verder met waterstofinfrastructuur. Die vragen ook productiecapaciteit.” Aantrekkelijk aan de waterstofauto is de combinatie van schone emissie en vertrouwd gebruiksgemak: snel tanken, ver rijden.

Volgend jaar meer waterstoftankstations

De techniek is dus rijp. Volgend jaar openen op meer plekken in Nederland waterstoftankstations, al dan niet met groen geproduceerde waterstof. En dat lokt weer vraag naar waterstofauto’s en -trucks uit. In Duitsland biedt Mercedes-Benz al mondjesmaat de GLC Fuel Cell aan. Honda levert in sommige gebieden, zoals Californië, de Clarity, eveneens een Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV). Daarmee rijdt Honda in Europa tot 2022 demonstratieritten.

Branchevereniging Bovag voorziet een ‘gouden toekomst’ voor waterstofauto’s. Woordvoerder Tom Huyskens noemt de toepassing van waterstof een cruciaal onderdeel in de toekomstige mix van schone brandstoffen en aandrijvingsvormen. “Het is mooi dat in Den Haag een waterstoftankstation opent”, zegt hij. “Precies tussen de nationale beleidsmakers.” Tot op heden lijkt het in de politiek voornamelijk te draaien om stekkerauto’s, wil hij maar zeggen.

Huyskens denkt dat de opmars naar 15.000 waterstofvoertuigen in 2025 prima mogelijk is ‘als je ook de bestelauto’s en trucks meerekent’. In 2014 stelde het Rijk zich ten doel om in 2020 200.000 stekkerauto’s in Nederland te hebben. De teller staat nu op 158.000 stekkervoertuigen (inclusief hybrides). “Wij vonden dat toen heel ambitieus. Maar de markt groeit ook dit jaar verrassend hard. Dat kan ook met waterstofauto’s gebeuren.”

Iets te ambitieus

Belinfante van Hyundai denkt dat 2025 iets te ambitieus is, alleen al gezien de huidige productieaantallen van de FCEV-voertuigen. “Maar in 2030 moet 15.000 waterstofvoertuigen mogelijk zijn”, vertelt hij. “We gaan meer modellen leveren als er meer infrastructuur is.” Meer Hyundai-FCEV-trucks zijn denkbaar. In Zwitserland gaat de Zuid-Koreaanse fabrikant 1600 waterstoftrucks leveren. “In onze branche lijkt de consensus: kleine voertuigen worden batterij-elektrisch en grote waterstof-elektrisch.”

In Duitsland ontwikkelen na Mercedes-Benz meer merken waterstofvoertuigen, zoals Audi en BMW. Ze worden onder meer in die richting geduwd door Bosch, de invloedrijke leverancier van techniek aan de auto-industrie, waaronder ook dieselsoftware. Bosch verklaarde in april zich te richten op de grootschalige doorbraak van (waterstof-)brandstofceltechniek. Maar de lange opmars van FCEV’s in de verkoopstatistiek is voorlopig een strijd in de marge tussen de Nexo en Mirai.

Lees ook:

De Duitse auto-industrie is om: elektrisch rijden heeft de toekomst

Worden het accu’s of toch auto’s op brandstofcellen met waterstof? Bosch wil een doorbraak forceren en zet in op het laatste.

Familiebedrijf uit Hoogezand gelooft in auto’s die op waterstof rijden

Een familiebedrijf uit Hoogezand werkt aan een schone toekomst: van stekkerauto naar een auto op waterstof.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden