GROENBLOG

Bij een ramp wijst de boer naar de natuur

Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld. De 43.000 kippen op het bedrijf worden afgemaakt. Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld. De 43.000 kippen op het bedrijf worden afgemaakt.Beeld anp

Website Pluimveeweb.nl was er dinsdag als de kippen bij: het vogelgriepvirus dat een kuikenfokker in Hekendorp trof, is via trekvogels in Europa terechtgekomen. Met andere woorden: de schuld van deze aanzienlijke strop voor de intensieve veehouderij ligt bij de natuur.

Hans Marijnissen

Dat is een mechanisme dat je wel vaker ziet. Plagen, ziekten, vraat, een akker die te nat of te droog is, te weinig of te veel zon krijgt: altijd is de 'natuur' de zondebok bij de intensieve kwekers. Nooit kijkt de boer naar zichzelf, of de opzet van zijn bedrijf.

Nu is er alleen al op de stelling dat trekvogels de vogelgriep van China naar Europa brachten iets af te dingen. Dat is immers een heel eind vliegen, en geen trekvogel die deze route neemt. Deskundigen houden er eerder rekening mee dat trekvogels juist zelf op de grond worden besmet. Het zou kunnen dat in China besmette vogels het virus hebben meegenomen naar de arctische gebieden in Rusland en daar andere soorten besmetten. Die zijn op hun beurt naar Europa gevlogen, en brengen het virus over op de soorten die weer naar Afrika vliegen.

Wilde en tamme eenden
Het zou zo maar kunnen, maar niets is zeker. Er is vooral heel veel onderzoek nodig om die verbanden ook vast te stellen. De wereld zit net iets ingewikkelder in elkaar dan die van Pluimveeweb.nl. Wat wel vast staat is dat bijvoorbeeld wilde eenden beter tegen de gevolgen van de ziekte kunnen dan tamme eenden. Die tamme vormen de bleekneusjes van de populatie en zijn zeer vatbaar, zo blijkt uit onderzoek.

Die conclusie is belangrijk voor de Nederlandse pluimveesector. Een Nederlandse plofkip die op de been wordt gehouden met antibiotica en supervoer, is niet opgewassen tegen een voorbijwaaiend vogelgriepje. En stalgenoten die wel op de been blijven, vinden toch de dood als zij 'preventief worden geruimd'. Lees: levend versnipperd.

Risico's
In het bedrijf Hekendorp bevonden zich maar liefst 150.000 kuikens, in grootte vergelijkbaar met de menselijke populatie van de stad Amersfoort. Het gisteren getroffen bedrijf in Ter Aar telde 'slechts' 43.000 kippen, zeg maar de gemeente De Ronde Venen. De kwetsbaarheid van de kip in combinatie met de grootschaligheid van de huisvesting, levert in ieder geval een enorm risico op, maar daar horen we de kippenboeren nog niet over. Daarbij komt dat de kuikens in Hekendorp helemaal niet buiten kwamen. Het virus moet de stal binnen zijn gebracht door een stel niet goed ontsmette laarzen.

Wat moet deze uitbraak betekenen voor de kip van de toekomst, waarnaar de vraag alleen maar toeneemt? In ieder geval níet dat deze een vrije uitloop naar buiten moet hebben, want daar loopt het dier alleen maar meer risico.

Vogeldeskundigen wijzen er ook op dat kippen helemaal niet houden van die open Nederlandse vlaktes, omdat ze in oorsprong oerwoudvogels zijn die bedekking zoeken. Een stal is helemaal zo gek nog niet. Maar een 'kipvriendelijke stal' is klein (dus veiliger bij een uitbraak) én heeft beplanting nodig. De pluimveehouderij zou eens bij Burgers' Bush moeten gaan kijken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden