Bier wordt schaars en duur door de opwarming van de aarde
Vergeleken met de stijgende zeespiegel, zwaardere stormen en frequentere hittegolven is het klein bier. Letterlijk: wetenschappers voorspellen in het vakblad Nature Plants dat door de klimaatverandering het bier schaars zal worden.
Door de verwachte hitte en droogte zullen de gerstoogsten tegenvallen. En dat zal de prijzen opdrijven.
Het idee voor deze studie ontstond aan de bar, zei een van de onderzoekers tegen de New York Times. Daar waren ze beland na een wetenschappelijk congres in China. Een klimaatwetenschapper, een landbouwexpert en een econoom. En het gesprek ging al snel – hoe kan het anders? – over bier.
Ze besloten hun kennis te bundelen. Of eigenlijk: drie modellen – één uit ieders vakgebied – achter elkaar te zetten. Model één behandelde hoe de wereld er in 2100 uit zou zien volgens de bekende klimaatscenario’s van het IPCC, het klimaatbureau van de VN. Daarna rekende het landbouwmodel uit wat de droogtes, hittes en extreme regens betekenden voor de gerstoogst, terwijl model nummer drie becijferde wat de gevolgen van de mindere oogsten waren voor de handel in en de prijzen van gerst.
Ieren zwaarst getroffen
Het was opmerkelijk dat de gevolgen zo groot bleken. Niet meer dan een zesde van de gerstoogst gaat op aan bier; de rest is veevoer. Maar welk model de econoom ook hanteerde, bij schaarste kiest de producent voor het hongerige dier en heeft de dorstige mens het nakijken.
Aan het einde van deze eeuw zal in een slecht gerstjaar de wereldwijde bierconsumptie met een zesde dalen. Dat is zo’n dertig miljard liter, oftewel de totale jaarlijkse consumptie van de VS. Gemiddeld zal de prijs in zo’n jaar verdubbelen.
Maar de onderlinge verschillen per land kunnen groot zijn. Fransen grijpen wellicht weer terug op hun wijn. Maar de Ieren worden vermoedelijk het zwaarst getroffen, blijkt uit de studie. In het ergste geval zal een Ier straks 20 euro meer moeten betalen voor zijn sixpack. De wetenschappers vermoeden dat een enkeling dat er in de warmere wereld toch voor over zal hebben.
Lees ook: Geniet van het warme oktoberweer en tob met mate
Het was de afgelopen dagen opvallend warm, maar dat is niet automatisch hét bewijs van ernstige klimaatverandering, zegt klimaatexpert en voormalig weervrouw Helga van Leur.