Bellen met hovenier Jan
Bewaar zaden koel en donker
In de schuur liggen oude zakjes (sommige uit 2008) met bloemen- en groentezaad. Is dat nog bruikbaar, Jan?
“Zaden kunnen heel lang goed blijven. Vooral oliehoudende zaden, zoals van koolsoorten, zijn lang houdbaar, graszaad juist weer niet. Het hangt dus van de soort af of het nog zin heeft om de zaadjes te zaaien. Ook de omstandigheden waaronder je ze bewaart, bepaalt de houdbaarheid. Koel en donker, daar houden zaadjes van. Leg ze in de koelkast of diepvries. De wereldzadenbank, waar plantzaden van zoveel mogelijk rassen liggen opgeslagen, bevindt zich niet voor niets op het koude Spitsbergen. De meeste voedselgewaszaden, waaronder belangrijke granen, kunnen daar wel honderden jaren worden bewaard. Als zaden twee warme zomers in een schuur hebben gelegen, is het de vraag of ze nog kiemkracht hebben.”
Hoe kom je daar achter?
“Via een simpele test. Leg natte vellen keukenpapier in bakjes en strooi daar een aantal zaden op. Vergeet niet ze te etiketteren. Zet ze op een donkere, warme plaats en houd ze vochtig. Binnen ongeveer een à twee weken weet je of zaaien nog zin heeft.”
Henny de Lange vraagt wekelijks tuintips aan hovenier Jan Vleghert uit Dordrecht.