null Beeld
Beeld

Groene Claim

Besparen panty’s van opgeviste visnetten olie?

Robin van Wechem

Er lijkt geen peil te trekken op de levensduur van een panty. Sommige houden het jaren vol, andere hebben al een ladder zodra je je knie buigt. Toch, vroeg of laat krijgen ze allemaal een enkeltje prullenbak. Biedt een exemplaar van gerecycled tapijt en oceaanplastic uitkomst?

Het kan anders, vond Wolford, producent van luxepanty’s en lingerie. In de najaarscollectie van het Oostenrijkse bedrijf zaten voor het eerst twee netpanty’s van gerecycled materiaal. De kousen bestaan voor 87 procent uit polyamide van gerecyclede bronnen en voor 13 procent uit elastaan. In deze samenstelling zijn ze volgens Wolford nog niet te recyclen omdat er te veel elastaan in zit.

In zijn voorjaarscollectie heeft het bedrijf panty’s van 95 tot 97 procent polyamide en veel minder elastaan. Die kunnen wel worden gerecycled; het materiaal kan in principe eindeloos worden hergebruikt.

Het polyamide, onder de merknaam Econyl, komt van het Italiaanse bedrijf Aquafil, dat garen maakt van allerlei afgedankte bronnen. Snijafval uit de textielindustrie (stukken stof die tijdens de productie overblijven), oude tapijten, plastic afval van stortplaatsen en uit de oceaan; het wordt gesorteerd, schoongemaakt en komt de fabriek uit als polyamide.

null Beeld
Beeld

Aquafil claimt dat de productie van econyl per 10.000 ton grondstof 70.000 vaten ruwe olie en 57.100 ton CO2-uitstoot voorkomt. Gewone polyamide komt van aardolie en de winning en bewerking daarvan kost veel energie. Om het plastic afval in zee te verminderen, werkt Aquafil samen met Healthy Seas. Die organisatie verzamelt met de hulp van vrijwillige duikers rondzwervende visnetten en ander plastic afval in de Noordzee, de Adriatische Zee en de Middellandse Zee. Visnetten zijn van pure polyamide en goed te recyclen.

Hoeveel opgeviste netten er in de stof econyl terechtkomen, is onduidelijk. De stof zou ook grotendeels uit tapijt kunnen bestaan en voor een verwaarloosbaar deel uit oceaanplastic. Toch vinden experts econyl duurzamer dan polyamide van verse aardolie, zeker vanwege de ‘bijvangst’ van schonere zeeën.

Stof op aardoliebasis is goed te recyclen, katoen veel minder

Anton Luiken van adviesbureau Alcon Advies en expert op het gebied van hoogwaardige textielrecycling, verwacht dat kleine hoeveelheden elastaan inderdaad door het recyclingproces kunnen komen. “Econyl is gerecyclede polyamide 6 (PA6), dat Aquafil terugbrengt tot de grondstof caprolactam. Dat kan weer tot PA6 worden gemaakt, een proces dat in principe eindeloos kan worden herhaald. Het is wel belangrijk dat er geen andere polyamides in de te recyclen producten zitten en dat verontreiniging, met bijvoorbeeld elastaan, minimaal is.”

Of de besparingsclaim van econyl klopt, kan Luiken niet zomaar bevestigen. “De productie van caprolactam van aardoliebronnen kost erg veel energie. Chemische recycling zoals van Aquafil zal zeker tot een besparing leiden, wat bij andere polymeren minder eenduidig is.”

Willa Stoutenbeek, oprichter van branding- en communicatiebureau W Green en gespecialiseerd in duurzame mode, vindt de besparings­claim ‘vrij fors’. “Recycling zelf kost soms ook flink wat energie. Tegelijkertijd is het voordeel van stoffen op aardoliebasis dat ze gerecycled kunnen blijven worden. Voor katoen geldt dat niet, omdat de vezels steeds korter en dus zwakker worden. Het aandeel gerecycled katoen ligt rond de 70 procent, minimaal 30 procent moet worden aangevuld met verse vezels.”

Wolfordpanty’s zijn wel van goede kwaliteit, weet ze. “Ze gaan jaren mee en zijn amper kapot te krijgen. Ik had er altijd een paar die ik afwisselde. Het is een investering, maar als een product lang mee gaat, kan dat ook duurzaam zijn.” Nu koopt Stoutenbeek haar panty’s bij het Zweedse bedrijf Swedish Stockings, dat ook met econyl werkt.

Lynsey Dubbeld, trendanalist en auteur van het boek ‘Mode voor Morgen’ vindt het gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen in panty’s zeker een stap vooruit. “Bijna alle panty’s en kousen worden gemaakt van nieuwe, synthetische stoffen die nauwelijks worden hergebruikt. Dan is het aanbod van Wolford zeer welkom. Je kunt vraagtekens zetten bij de efficiëntie van het recyclingproces van Aquafil, aangezien ze daar niet heel transparant over zijn. En het is een uitdaging om de afgedankte panty’s terug te krijgen voor hergebruik.”

null Beeld
Beeld

De samenwerking met Healthy Seas vindt Dubbeld positief. “Healthy Seas draagt bij aan het schoonmaken van de zeeën en bewustwording over de vervuiling van de oceanen.”

Het nadeel van de panty’s is dat ze tijdens het wassen microplastics kunnen loslaten. Zo kan opgevist oceaanplastic toch weer deels in zee terechtkomen. Katharina Maurer, woordvoerder van Wolford, raadt klanten aan om de panty’s te wassen in een waszak. Ook het toevoegen van wasverzachter schijnt te helpen, omdat het de vezels van de stof zachter maakt.

In de serie Groene Claim worden als duurzaam aangeprezen producten kritisch bekeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden