Groene GidsWaar moet ik tanken?
Bespaar honderden euro’s (en verminder CO2-uitstoot) door ‘duurzaam’ te tanken
Iedere kilometer die je met je benzine-auto rijdt is slecht voor het klimaat. Maar je moet naar het werk en in het weekend naar je ouders. Hoe tank je zo duurzaam mogelijk?
Oliemaatschappijen als Shell, BP, Total en ExxonMobil (Esso) zitten in de hoek waar de klappen vallen. De oorlog in Oekraïne, en de hoge brandstofprijzen die die tot gevolg heeft, leveren deze bedrijven tientallen miljarden euro's winst op. Het gros van de opbrengst steken ze echter niet in windmolens en zonnepanelen, maar in olie- en gasprojecten.
Als consument wil je daar eigenlijk niet meer aan meewerken. Want de CO2-uitstoot moet omlaag om klimaatrampen van Pakistan (2022) tot Zuid-Limburg (2021) te beperken. Maar ja, een elektrische auto aanschaffen is nog best duur. En als iedereen zijn benzinewagen wegdoet en een nieuwe auto koopt is dat ook niet duurzaam, want voor de productie zijn veel grondstoffen en energie nodig. Dan maar zo duurzaam mogelijk tanken! Waar kan dat het beste?
Niet rijden maar wandelen
Eerst eens kijken hoe mensen met een duurzame voorbeeldfunctie dat doen. “Ik rijd zelf elektrisch”, zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, dat maatschappelijk verantwoord ondernemen promoot. Haar tips als je nog op benzine of diesel rijdt? “Niet rijden, maar wandelen of fietsen. Of het openbaar vervoer nemen natuurlijk. En als je dan toch wil rijden, kies dan voor een deelauto.”
Duurzaam ondernemer Maurits Groen reist naar eigen zeggen 95 procent met het OV, en neemt altijd zijn vouwfiets mee voor ‘de laatste kilometer’. En die andere 5 procent? Daarvoor gebruikt hij ‘een piepkleine Ford Kia’. Groen staat er naar eigen zeggen niet vaak mee bij het benzinestation.
De auto zoveel mogelijk laten staan is natuurlijk een goed idee. Maar als je regelmatig de auto in móet, omdat het niet anders kan?
Benzine is benzine, zou je denken, maar toch maakt het uit bij welke maatschappij je gaat tanken. Dat komt omdat sommige oliemaatschappijen zwaardere olie oppompen dan andere maatschappijen. En de een heeft een oudere raffinaderij, die meer energie verbruikt, dan de ander. De prestigieuze London School of Economics (LSE) houdt daar statistieken over bij.
De laagste voetafdruk van allemaal
De voetafdruk van een liter benzine van een bepaalde oliemaatschappij drukt LSE uit in de ‘CO2-intensiteit’. En wat blijkt? Het Franse TotalEnergies heeft de laagste voetafdruk van allemaal: 67 gram CO2 per megajoule. Omgerekend naar een liter benzine is dat 2,3 kilo.
Shell is een goede tweede met 2,4 kilo per liter. Esso (2,5 kilo) en BP (2,55 kilo) sluiten van de grote maatschappijen de rij. Het gaat hier dus niet om de vraag hoe ‘groen’ een oliemaatschappij is, maar om de vraag hoe zuinig en efficiënt ze een liter benzine in je tank krijgen.
Voor lezers die willen weten hoe het mogelijk is dat een liter benzine, die 700 gram weegt, goed is voor 2,5 kilo aan CO2-uitstoot, een korte technische uitleg. Benzine is een koolwaterstof-verbinding (CH). Bij verbranding bindt het koolstof-atoom (C) zich aan twee zware zuurstofatomen (O), en ontstaat CO2. Door de toevoeging van zuurstof is de uitstoot zwaarder dan de brandstof zelf.
Terug naar de ‘groenste’ of beter gezegd de ‘minst grijze’ benzine. Als je wil tanken bij de minst kwade, dan moet je dus bij Total zijn, want die heeft de laagste voetafdruk vanaf de boorput tot de pomp. Tanken bij BP kost 200 gram CO2 per liter méér. Als je op en neer rijdt van Uithoorn naar Alphen aan den Rijn (een half uur met de auto, anderhalf uur met OV), dan rij je 49 kilometer. Tanken bij Total scheelt dan 0,5 kilo CO2-uitstoot. Dat is misschien niet veel, maar alle beetjes helpen.
Klimaatvriendelijke rijstijl
Volgens Paul de Waal, woordvoerder van Bovag, is vooral je rijstijl belangrijk. “Het zijn het hoofd en de rechtervoet die bepalen hoe zuinig je rijdt.” Des te zuiniger je rijdt, des te kleiner de CO2-uitstoot per kilometer. Sinds 2013 propageren overheid, werkgevers, vakbeweging en natuur- en milieuorganisaties Het Nieuwe Rijden. Ze geven 15 tips voor een zuinige, en dus klimaatvriendelijke rijstijl.
Een greep uit de tips: Maak gebruik van een navigatiesysteem om te voorkomen dat je teveel kilometers maakt, gebruik cruise control om tussentijds remmen en gas geven te voorkomen, trek langzaam op, en haal overtollige ballast van de achterbank.
“En controleer regelmatig de bandenspanning”, zegt De Waal. “Te zachte banden zorgen voor extra slijtage. Dat is slecht voor het milieu, maar je hebt ook extra brandstof nodig.” Het verschil tussen voorbeeldig rijden en ‘sportief rijden’ kan zo maar 15 procent brandstofverbruik schelen, zegt de Bovag-woordvoerder. “Het is allemaal niet zo ingewikkeld.”
Niet met piepende banden optrekken
Even rekenen. Iemand die 15.000 kilometer per jaar rijdt in een zuinige auto (1 op 20) kan bij een benzineprijs van 2 euro per liter zomaar 225 euro per jaar besparen met Het Nieuwe Rijden.
Kortom, tanken bij een maatschappij met lage CO2-uitstoot per kilometer is goed voor het klimaat, maar als je ook nog je portemonnee wil ontzien, dan kun je maar beter niet met piepende banden optrekken als het stoplicht op groen springt.
Elke week biedt de Groene gids antwoorden op praktische vragen over het maken van duurzame keuzes. Heeft u zelf een vraag? Stuur een e-mail naar: groen@trouw.nl