null Beeld

PodcastDuurzame 100

Beluister hier alle afleveringen van de Groencast

Redactie Trouw

Pak de schoffel, zet de zonnepanelen aan! Binnenkort start Trouw met de Groencast: een podcast waarin we onderzoeken we hoe Nederland groener kan. En wat je daar zelf aan kunt doen.

We gaan op bezoek bij pioniers: gewone Nederlanders, die zijn genomineerd voor de Duurzame 100. Om van ze te leren. Een podcast over de bloemetjes en de bijtjes. De lanen uit, de paden in. Abonneer je nu, om geen aflevering te missen.

Aflevering 1 - De waterbestendige tuin

Nederland stevent af op extremer weer. Wat kun je daar zelf aan doen? Gerard de Vries heeft er iets op gevonden: een waterbestendige tuin. Gerard ging aan de slag omdat hij ontevreden was over zijn regenton. Die ving aardig wat water op, maar niet genoeg. In deze eerste aflevering vertelt hij waar hij de oplossing vond: onder de groene zoden.

Aflevering 2 - Zo laten we onze natuur weer opleven

De Nederlandse natuur is te schraal. Wat kunnen we doen om insecten en andere dieren terug te krijgen in ons oneindige laagland? Hilde Engels heeft er iets op gevonden. Zij bestiert De Fruitmotor. Tussen de Betuwse appelbomen werkt ze met haar collega’s aan een plan om bijen te lokken, en om de bedreigde bijenpopulaties flink te laten groeien. Hun ambities zijn groot. Uiteindelijk moet de hele Betuwse natuur opleven: meer insecten, meer andere dieren en meer flora.

Aflevering 3: - Wat doen we met al die weggegooide apparaten?

Onze berg met elektronisch afval groeit. Hoe komen we er vanaf? In de Groencast, een nieuwe podcast van Trouw, schuift Timmy de Vos aan. Hij heeft van het recyclen van oude laptops, Senseo’s en telefoons zijn levenswerk gemaakt.

Timmy de Vos bedacht de E-Waste Race, waarbij leerlingen van verschillende basisscholen zo veel mogelijk elektronisch afval proberen op te halen. De school die het meeste inzamelt, wint. Ook bellen we met Reint Sekhuis, die namens de elektronicaproducenten zorgt voor de recycling van apparaten. Wat gebeurt er precies met die spullen? Worden die echt netjes gerecycled?

Aflevering 4: De straat kan altijd groener

Uw straat kan fleuriger en biodiverser, met minimale inspanning. Jenny van Gestel legt in de vierde aflevering van De Groencast uit hoe: door te ‘guerrilla-gardenen’. Van Gestel leidt het Nederlandse netwerk van Guerrilla Gardeners, mensen die hun eigen straat een groene facelift geven. Met schepjes, zaden en plantjes gaan ze op zoek naar plekken die wat groen kunnen gebruiken, zoals braakliggende stukjes grond en de ruimte om bomen heen.

Ecologisch is zulke vergroening van groot belang, legt Van Gestel uit. Dat extra groen helpt bijen en andere insecten. Zij spelen een essentiële rol in het behoud van de biodiversiteit. Wat blijkt: vrijwel elke straat kan groener, en de gemeente doet doorgaans niet moeilijk.

Aflevering 5: Bouw je eigen duurzame buurt

Wie echt graag duurzaam wil wonen, bouwt zijn eigen huis. In de vijfde aflevering van de Groencast gaan we op bezoek bij iemand zo’n droom werkelijkheid maakte: Marjan de Blok. Zij bedacht met gelijkgestemden een eigen, drijvende buurt.

Schoonschip heet die duurzame buurt: 46 woningen, drijvend in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. De huizen zijn qua energie zelfvoorzienend. Behalve zonnepanelen hebben de bewoners ook een eigen onderlinge stroomnet, en hun toiletwater wordt afgevoerd en omgezet in energie.

Is de player niet zichtbaar? Beluister de podcast en abonneer via Spotify, Google, Stitcher of iTunes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden