‘Belastingvrij vliegen kost de schatkist 2 miljard’

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Als je de maatschappelijke kosten meerekent, zou een vliegticket 63 procent duurder zijn. Dat zegt milieuorganisatie Natuur & Milieu.

Ilona de Lange

Enkele vliegreis kost gemiddeld 195 euro, maar eigenlijk zou dat 319 euro moeten zijn. Tenminste, als je meerekent wat de gevolgen van vliegen zijn voor milieu en maatschappij. Dat stelt milieuorganisatie Natuur & Milieu op basis van een onderzoek dat de organisatie liet uitvoeren.

Het verschil van 63 procent is te verklaren doordat er bij een vliegticket nu geen sprake is van btw en accijns op brandstof. Ook betaalt de reiziger niet voor de maatschappelijke kosten: de prijs voor de schade door vliegen aan klimaat, luchtkwaliteit en gezondheid. Deze kosten heeft de ­organisatie nu door laten rekenen. Door die veel te goedkope tickets loopt Nederland jaarlijks 2 miljard aan inkomsten mis, zo blijkt. Dit is ‘absurd’ en ‘een aanslag op de Nederlandse schatkist’, stelt Natuur & Milieu.

Accijns en btw

Worden de twee kostenposten wel doorberekend, dan komt er bovenop de gemiddelde prijs van 195 euro 37 euro btw, 32 euro accijns en 55 euro aan maatschappelijke kosten. De echte prijs van een gemiddelde enkele vliegreis is dan bijna 319 euro.

Het is nogal een verschil. “Er moet minder worden gevlogen vanwege klimaatverandering, maar dit werkt juist in de hand dat mensen een vlucht verkiezen boven een treinreis”, zegt Casper Schrijver, woordvoerder van Natuur & Milieu. “De huidige prijs is nu oneerlijk laag in verhouding met andere mobiliteitsvormen. We hopen dat Nederlanders beter inzicht krijgen tegen welke prijs ze nu écht vliegen.”

Vliegtaks: klein stapje

Dat vliegen wel erg goedkoop is, is ook tot de regering doorgedrongen. “Op alle vormen van vervoer zoals auto, bus en trein, heffen wij belasting. Nog niet op vliegen en dat is raar”, zei staatssecretaris Menno Snel van financiën in juli in deze krant. Vandaar dat de coalitie in het regeerakkoord heeft opgeschreven dat er een vliegtaks moet komen.

Maar die vliegbelasting, die vanaf 2021 in Nederland weer wordt ingevoerd, is slechts een klein stapje in de goede richting, vindt Natuur & Milieu. “In het regeerakkoord staat dat de vliegtaks 200 miljoen gaat opleveren. Dat moet dus eigenlijk tien keer zo veel zijn”, zegt Schrijver.

Lees ook:

Vliegbelasting is ‘goed voor de economie’

In 2021 komt er een vliegtaks. Staatssecretaris Menno Snel: “Het idee dat uitstoot van kooldioxide niks kost, daar zijn wij inmiddels wel overheen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden