klimaattop

Bedrijfsleven roept politiek op tot steviger milieuplannen

Nederland loopt achter met schone energie. Beeld anp
Nederland loopt achter met schone energie.Beeld anp

Nederland loopt achter met schone energie en dat moet snel anders, vindt een groep van 39 grote bedrijven. Om de Nederlandse CO2-uitstoot te laten kelderen moet er een Klimaatwet komen. Een speciaal te benoemen minister en een organisatie die als waakhond fungeert moeten toezien op naleving van de wet.

Frank Straver

Dit keer komt deze oproep niet van een politieke partij of een denktank, maar van het bedrijfsleven. Een club van 39 ondernemingen, waaronder Siemens, Van Oord, Eneco, het Havenbedrijf Rotterdam en het (nog fossiele) Shell overhandigt dit pleidooi morgen op de Nationale Klimaattop in Rotterdam aan het kabinet. De oproep is, met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht, vooral bedoeld als boodschap voor de komende kabinetsformatie.

Is het geen omgekeerde wereld, de zakenwereld die de overheid vraagt om milieuregels? Nee, vindt de zelfverklaarde 'transitiecoalitie'. De bedrijven willen naar eigen zeggen stevig klimaatbeleid, omdat ze daar ook een goede boterham aan kunnen verdienen. "Versnellen kost meer, maar levert ook meer op".

Internationaal loopt Nederland nu nog achter met schone energie. Een gooi doen naar een koploperspositie is goed voor werkgelegenheid en economie, zegt directeur Pieter van Oord, van het bagger- en bouwbedrijf dat zijn achternaam draagt. "Er is brede consensus over de noodzaak van duurzaamheid. Zeker na het Parijs-akkoord zit eigenlijk niemand meer in de ontkenning."

De bedrijvengroep, waar ook Friesland Campina, de NS, KPN en Schiphol bijhoren, stelt dat de overstap naar een schone energievoorziening moet versnellen. Dat is hard nodig ook, in de komende decennia. Het wereldwijde klimaatakkoord dat afgelopen jaar rond kwam in Parijs vergt een omslag naar een 'groene' samenleving. De CO2-uitstoot moet in 2050 80 tot 95% lager liggen.

Die klus is zo groot dat de bedrijven, waaronder ook havens, energiebedrijven en verzekeraars, reppen van een benodigd 'Deltaplan'. Eén ministerie moet gaan over werk, economie en duurzaamheid, niet twee zoals nu. Verder vragen de bedrijven om een landelijke investeringsbank met miljarden, om de groene omwentelingen te financieren.

Uit een rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en ECN bleek twee weken geleden nog dat Nederland op koers ligt om in 2020 de CO2-uitstoot terug te dringen met 23 procent - vooral door aanpassing van de rekensommen. Dat komt in de buurt van de verplichte 25 procent.

Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) pleitte voor een wet, een minister en een toezichthouder ten behoeve van het klimaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden