Vrije tijd
‘Bedrijf én personeel profiteren van vierdaagse werkweek’
Een vierdaagse werkweek is voor de meeste werknemers veel productiever dan de traditionele vijf dagen. Dat is de conclusie van een groot onderzoek in onder bijna 3000 werknemers van zestig bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.
Bij de studie, dat wordt beschreven als het grootste ooit naar dit thema, waren onder meer onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en het Amerikaanse Boston College betrokken. Het onderzoek vond plaats tussen juni en december vorig jaar. Personeel dat meedeed kreeg nog wel een volledig salaris.
De productiviteit van deze werknemers bleek er niet op achteruit te zijn gegaan. Sterker nog, bij de bedrijven was een gemiddelde omzetstijging van 35 procent waar te nemen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Niet alleen de werkgevers leken te profiteren, ook de werknemers zelf. Zo nam het aantal slaapproblemen af, evenals burn-out- en stressklachten.
Beloning
“We kregen veel gelukkige mensen, mensen genoten er echt van”, zegt hoogleraar sociologie Brendan Burchell van de Universiteit van Cambridge. “Ze vonden het echt een beloning om drie dagen weekend te hebben in plaats van twee.”
Ook melden zich minder mensen af voor hun werkdag tijdens de studie en nam de aanloop van nieuw personeel toe. Negen op de tien bedrijven die meededen hebben al aangegeven door te willen gaan met de werkweek van vier dagen. “Bedrijven meldden dat, als er veranderingen waren in hun winst of prestaties, dat die eerder verbeterden dan verslechterden”, voegt Burchell toe.
Het plan voor de nieuwe werkweek is ook voorgelegd aan de Britse regering. Een woordvoerder van premier Rishi Sunak was vooralsnog terughoudend; hij gaf aan dat er geen plannen zijn om een kortere werkweek te introduceren.
Lees ook:
Moeten Nederlanders eindelijk maar eens meer gaan werken?
In het Filosofisch elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf. Dit keer de vraag: is ons werkethos te mild of te streng?