Vincent wil Zon

Batterijdoorbraak: magische grens van 100 dollar is geslecht

Het grootste batterij-opslagsysteem ter wereld, van AES - dat ook bij Vlissingen een opslagsysteem heeft gebouwd, bij San Diego in Californië. Hier worden nog traditionele batterijen gebruikt. Beeld AES Energy Storage
Het grootste batterij-opslagsysteem ter wereld, van AES - dat ook bij Vlissingen een opslagsysteem heeft gebouwd, bij San Diego in Californië. Hier worden nog traditionele batterijen gebruikt.Beeld AES Energy Storage

Batterijen die duizenden keren opgeladen kunnen worden en minder dan 100 dollar per kiloWattuur opslagcapaciteit kosten zijn al lange tijd de heilige graal in de energiewereld. Wetenschappers van het City College of New York zeggen de graal gevonden te hebben.

Vincent Dekker

Duurzame energie uit zonnepanelen en windmolens kan in de toekomst niet zonder opslagsystemen. Als de zon volop schijnt of de wind loeit komt er al snel teveel energie binnen, en even later is het omgekeerde het geval. Grote batterijen moeten pieken en dalen gaan opvangen.

Daarbij mag een batterij de stroom niet erg veel duurder maken, want de gecombineerde prijs van opwekking en opslag mag niet boven de prijs van kolen- of gasstroom komen. Bij de opwekking via zonnepanelen en windmolens is de stroom bij goede omstandigheden al goedkoper dan kolenstroom. Maar de opslag is nog een probleem.

Van 1000 naar 100
Een paar jaar geleden kostte een herlaadbare batterij nog zo'n duizend euro per kWh aan opslagcapaciteit. Voor een auto met een batterij van 40 kWh had je dus een batterij nodig van 40.000 euro. Inmiddels is dat door concurrentie, schaalvergroting en slimme verbeteringen al gedaald naar zo'n 300 euro per kWh. Maar vriend en vijand waren en zijn het er over eens dat 100 dollar/euro per kWh de markt definitief zou openbreken.

Die grens is nu geslecht, zegt Guatam Yadav van het energie-onderzoekscentrum Cuny van het CCNY. Samen met zijn collega's Joshua Gallaway, Damon Turney, Michael Nyce, Jinchao Huang en Xia Wei heeft hij een al wat oudere techniek met mangaandioxide-zink batterijen verbeterd. Het resultaat: een batterij die minstens 6000 keer opgeladen kan worden en minder dan 100 dollar per kWh kost.

Goedkope auto-accu
Het opslaan van 1 kWh kost dan minder dan 1,67 dollarcent. Tel dat op bij de 3 cent die zonnestroom en windstroom in gunstige omstandigheden kost en je komt uit op 4,5 cent per kWh, wat absoluut een concurrerende prijs is.

Het onderzoek van Yadav en zijn team was een onderdeel van het ARPA-E programma van de regering Obama om grootschalige goedkope opslag voor energiebedrijven te ontwikkelen. Maar de batterijen zijn, aldus Yadav, ook geschikt voor andere toepassingen, zoals elektrische auto's. Die krijgen dus een 40kWh grote batterij voor pakweg 4000 dollar. Daar kan een bezinemotor niet meer tegenop.

Binnenkort te koop
De technologie van Yadav's team (zie een erg wetenschappelijk artikel bij Nature en een samenvatting op Sciencedaily) is het laboratorium al ontgroeid. Een start-up in New York, Urban Electric Power, komt binnenkort met de eerste batterijen op de markt, aldus Yadav. Hoe lang zal het nog duren totdat ik thuis een batterij in mijn kelder hebt staan, of op vier wielen voor de deur?

In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden