Motie
Basisscholen moeten makkelijker afval kunnen scheiden
Afval scheiden is nog geen gewoonte op scholen. Aanpassing van de regels moet dat makkelijker maken, vindt de Tweede Kamer.
Basisscholen moeten voortaan zonder extra kosten hun afval kunnen scheiden. Dat staat in een motie die afgelopen week is aangenomen door de Tweede Kamer. De motie moet ervoor zorgen dat basisscholen in 2025 al hun afval scheiden.
Tot nu toe geldt afval van scholen als bedrijfsafval in plaats van huishoudelijk afval. Dat wil zeggen dat scholen hun afval niet mogen meegeven aan de gemeentelijke vuilniswagen die iedere week huishoudelijk afval verzamelt. Dat is relatief goedkoper, omdat het bedrijfsleven meebetaalt aan de inzameling om te compenseren voor alle verpakkingen die zij op de markt brengen.
Bedrijven, en dus ook scholen, moeten zelf contracten afsluiten om hun vuilnis naar de stort te kunnen brengen, en die contracten kosten geld. Dat maakt afval scheiden voor veel scholen te duur. Immers, hoe meer afval je scheidt, hoe meer contracten je moet afsluiten. De Tweede Kamer vindt het vreemd dat scholen zich aan dezelfde voorwaarden moeten houden als bedrijven, aangezien het afval dat scholen produceren grotendeels hetzelfde is als het afval van huishoudens.
Wakkere wegwerpers
Een belangrijke aanleiding voor de motie is de Wakkere Wegwerpers-campagne van kunstenaar en activist Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Afgelopen september kitesurfte hij 550 kilometer door heel Nederland om aandacht te vragen voor afvalscheiding. Daarbij bezocht hij basisscholen, om het bewustzijn over het onderwerp te vergroten.
De motie gaat niet specifiek in op hóe de overheid het doel voor 2025 moet behalen, maar volgens Tinga is er maar één echte uitkomst: “Dat afval van scholen niet langer als bedrijfsafval wordt beschouwd, en het bedrijfsleven dus gaat meebetalen aan de verwerking ervan.” Volkomen logisch, wat hem betreft: “Het valt niet uit te leggen dat een plastic verpakking die thuis in de afvalemmer belandt, wél als huishoudelijk afval geldt, maar niet als je diezelfde verpakking op school weggooit.”
De motie gaat over basisscholen; andere onderwijsinstellingen blijven vooralsnog werken volgens het huidige systeem. “Ik verwacht dat deze motie als breekijzer zal gaan dienen”, aldus Tinga. “De hoop is dat uiteindelijk ook het vuilnis van bijvoorbeeld middelbare scholen, sportverenigingen en musea als huishoudelijk afval zal gaan gelden.”
De motie werd ingediend door de Kamerleden Van Eijs (D66) en Von Martels (CDA). Alleen VVD, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen.
Lees ook:
'We dweilen beter, maar de afvalkraan staat nog open’
In Purmerend ligt minder zwerfafval. Dat is hoopvol, want de woonplaats van Zwerfinator Dirk Groot is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Maar Groot is realistisch. “Er komt steeds weer afval bij.”