null Beeld Koos Dijksterhuis, bewerking Henk-Jan Panneman
Beeld Koos Dijksterhuis, bewerking Henk-Jan Panneman

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Asfalt door Amelisweerd

Koos Dijksterhuis

Ondertekenaar 40.000 was ik. Ik tekende de petitie tegen de verbreding van de A27 door Amelisweerd. Ondanks protest van onder andere de provincie en de gemeente Utrecht, ondanks de uitspraak van de Raad van State tegen het tracébesluit, wil het inmiddels demissionaire kabinet geen tien maar veertien rijstroken. Daaronder zette minister Van Nieuwenhuizen haar handtekening (ondertekenaar 1).

Dertig jaar geleden werd landgoed Amelisweerd doorsneden met de nu te smal gevonden snelweg. Terwijl de juridische procedure gaande was en de rechter nog geen uitspraak had gedaan, liet de minister van verkeer het beoogde tracé vast plat bulldozeren. Deze tactiek van verschroeide aarde werkte. De bomen waren nu toch al vernield, de ontbrekende schakel werd geasfalteerd.

Een minuut tijdwinst

De minister die toen de bulldozers groen licht gaf, was minister Zeevalking, die het statige landgoed ‘een rij struiken’ noemde. Weet u nog van welke partij Zeevalking was? Van een partij die zegt zo begaan te zijn met het klimaat. Die partij zit nu ook in de coalitie die instemde met de door de RvS afgekeurde wegverbreding. Die levert gemiddeld een minuut tijdwinst op voor de mannen die in hun eentje in hun bolide staan te foeteren in de file die ze met elkaar veroorzaken.

De bak waarin de weg in 1980 gelegd werd om geluidsoverlast te verkleinen, maakt de verbreding extra duur. Voor de drie kilometer door Amelisweerd, tussen A12 en A28, is zo’n 1,25 miljard begroot: 400.000 euro per meter. Voor asfalt lijkt altijd geld te zijn. Tijdens de kredietcrisis maakte het kabinet-Rutte 17 miljard euro extra vrij voor asfalt. Daar schreef ik een sonnet over met de slotregels, die ook in de bewerkte foto hierboven zichtbaar zijn:

‘Straks is het land één grote autobaan
Maar is er niets meer om naartoe te gaan’.

Het hele sonnet staat hier te lezen.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets dat groeit of bloeit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden