Uitzendbureaus

Arbeidsmigrant krijgt losse contracten voor werk en wonen

Poolse arbeidsmigranten in hun woning op een recreatiepark in Oss.  Beeld Piroschka van de Wouw, ANP
Poolse arbeidsmigranten in hun woning op een recreatiepark in Oss.Beeld Piroschka van de Wouw, ANP

Grote uitzendbureaus bieden buitenlandse werknemers niet meer tegelijk een baan en een huis. Dat maakt arbeidsmigranten onafhankelijker.

Jelle Brandsma

Arbeidsmigranten krijgen vanaf 1 april losse contracten voor werken en wonen. Dat hebben de leden van de Abu, de grootste branchevereniging in de uitzendsector, afgesproken. Het maakt de buitenlandse werknemers onafhankelijker van de uitzendbureaus , zegt Jurriën Koops, directeur van de Abu.

Tot nu toe verliezen arbeidsmigranten vaak hun huisvesting als zij hun werk kwijt raken. In het contract dat uitzendbureaus met hen sluiten is namelijk naast het werk ook het wonen geregeld. Een commissie die onder leiding van Emile Roemer (commissaris van de koning in Limburg) de positie van arbeidsmigranten onderzocht, noemde het eerder een groot probleem dat de migranten zomaar op straat kunnen worden gezet of vanwege de angst hun huis te verliezen hun baan niet durven opzeggen.

Eerder spraken de uitzendbureaus al in de cao af dat arbeidsmigranten die hun baan kwijtraken in ieder geval vier weken in hun huis kunnen blijven wonen, tenminste als zij als werkgever het wonen regelen. Het werkcontract en huurcontract ontkoppelen is wel een dilemma, zegt Koops. “Als een arbeidsmigrant op eigen gelegenheid op zoek moet naar woonruimte, kan hij in een slechte huisvestingssituatie terechtkomen. Dat kunnen wij niet vermijden.”

Uitbuiting

Veel werknemers die voor het eerst in Nederland aan de slag gaan willen graag dat het uitzendbureau in de beginperiode woonruimte aanbiedt, zegt Koops. Hij kondigt aan dat er samen met de vakbonden wordt gewerkt aan een systeem om de huurprijs en de kwaliteit van de huisvesting te meten zodat een arbeidsmigrant niet te veel betaalt. Dat moet 1 juni klaar zijn.

Koops zegt dat de leden van de Abu ook vervangende huisvesting en werk willen aanbieden als arbeidsmigranten in de problemen komen door controles en handhavende maatregelen van de gemeenten die toezicht houden. “We kunnen organisaties die de regels handhaven en internationale medewerkers die het slachtoffer zijn van uitbuiting helpen.” De Abu vertegenwoordigt ruim 500 van de 16.000 uitzendbureaus in Nederland. Omdat vooral grote bedrijven er lid van zijn is dat twee derde van de markt. In Nederland werken ongeveer 750.000 arbeidsmigranten.

Veel betere controles nodig

Het plan om onder meer aparte contracten voor wonen en werken aan te bieden gaat woensdag naar minister Karien van Gennip (sociale zaken). Die werkt aan een andere maatregel om de kwaliteit van de uitzendbranche te verbeteren, namelijk verplichte certificering van uitzendbureaus per 2025. Dit zou de malafide bedrijven van de markt moeten weren. Om een certificaat te krijgen moet een uitzendbureau straks een waarborgsom storten en ook aan andere voorwaarden voldoen waarover Van Gennip nog een besluit moet nemen.

Koops vindt dat gemeenten en de Arbeidsinspectie de regels veel beter moeten controleren. “Er zijn veel vluchtige ondernemingen. Ze komen op en verdwijnen weer. Wij steunen de verplichte certificering van uitzendbureaus, maar nieuwe regels hebben alleen zin als er ook meer toezicht en handhaving is. Een deel van de bedrijven houdt zich nu al niet aan de regels die er al zijn.”

Vooruitlopend op de wettelijke verplichting in 2025 heeft nu een kwart van de uitzendbureaus een certificaat van de sector zelf, namelijk van de Stichting Normering Arbeid (SNA), zegt Koops. Dat regelt onder meer betaling van de belastingen en sociale premies. Van de uitzendkrachten valt 90 procent onder die vorm van certificering. Volgens de Abu controleert de Arbeidsinspectie nu 1 procent van de bureaus in Nederland. “Dat is veel te weinig”, zegt Koops. “Wij hebben in de sector al decennia te maken met klaplopers en daaraan moet een einde komen.”

Lees ook:

De arbeidsmigrant is hier van harte welkom, maar niet als buurman

Arbeidsmigranten huisvesten is politiek lastig. Plannen om deze groep een goed onderkomen te geven stuiten op verzet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden