Gevaarlijke stoffen

Arbeidsinspectie grijpt in bij ProRail vanwege gebruik kankerverwekkend kwartsstof

Onderhoud aan het spoor. Beeld ANP
Onderhoud aan het spoor.Beeld ANP

De Arbeidsinspectie kan aan ProRail een boete opleggen of het werk stilleggen als het bedrijf blijft doorgaan met het gebruik van stenen met het kankerverwekkende kwartsstof tussen spoorrails.

ANP

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de bezwaren van ProRail tegen de eis van de Arbeidsinspectie om daar onmiddellijk mee te stoppen, van tafel geveegd. "Wij gaan ervan uit dat ProRail nu gaat stoppen", zegt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

In een brief aan ProRail van eind januari heeft de minister alle bezwaren van het bedrijf ongegrond verklaard, zegt de woordvoerder. Het ministerie zelf wil daar niets over zeggen en wil ook de brief niet vrijgeven "omdat de zaak nog loopt", zegt een woordvoerder van het ministerie van SZW. Tv-programma Zembla heeft de brief in handen en bericht daar woensdag over.

Rechter

ProRail laat Zembla weten dat het bij de rechter in beroep gaat tegen de ingreep van de Arbeidsinspectie. Het bedrijf zegt niet op korte termijn aan de eis van de inspectie te kunnen voldoen ‘omdat er op de markt onvoldoende kwartsloze stenen beschikbaar zijn.’ ProRail hoopt bij de rechter tijd te kunnen kopen.

Naar aanleiding van eerdere onthullingen door Zembla heeft de Arbeidsinspectie tijden geleden een controle uitgevoerd bij ProRail. Daarbij werd het gebruik van stenen met kwartsstof vastgesteld. "Kwartsstof is een gevaarlijke en kankerverwekkende stof", zegt de woordvoerder van het ministerie. Het gebruik daarvan is volgens de Arbowet verboden. De Arbeidsinspectie eiste stopzetting van het gebruik van de stenen, dat tot 1 januari dit jaar werd gedoogd.

Mondkapje

"Iedereen in Nederland moet gezond en veilig zijn werk kunnen doen", zegt de SZW-woordvoerder. "Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is een belangrijk risico voor werkenden. ProRail heeft als opdrachtgever en werkgever een zorgplicht voor de bescherming van mensen die werken aan het spoor.”

Op de Europese markt zijn kwartsloze stenen te koop, zegt de woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Hij kan niet aangeven of die duurder zijn. "Maar gezondheid gaat boven economisch belang.”

ProRail laat weten al toe te werken naar het gebruik van ballast zonder kwarts en dat in de tussentijd bij de verwerking stofvorming wordt tegengegaan door de ballast nat te houden, en dat werknemers verplicht mondkapjes dragen.

Lees ook:

‘Spoorwerkers al jaren blootgesteld aan kankerverwekkende stof’, grote zorgen bij vakbonden
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid deed onderzoek naar spoorwerkers die zouden worden blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke kwartsstof. Vakbonden CNV en FNV zijn bezorgd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden