Fed

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente VS, ondanks onrust in de bankensector

null Beeld AP
Beeld AP

De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

Redactie Trouw

De rentetarieven gaan opnieuw met een kwart procentpunt omhoog. Daardoor is rente op het hoogste niveau uitgekomen sinds 2007. Door lenen duurder te maken, probeert de centrale bank de vraag in de economie al langer af te remmen. Dat zou de inflatie moeten beteugelen. Het gaat inmiddels om de negende renteverhoging op rij.

Bij beleggers leven de laatste tijd echter grote zorgen over de bankensector. Die zijn veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. De problemen bij de regionale banken zouden zijn ontstaan doordat de rente in de VS in korte tijd hard is opgelopen.

Enkele analisten, zoals die van Goldman Sachs, dachten dat de Fed vanwege de onrust wellicht zou afzien van een verdere verhoging van de rente.

Strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven

Volgens een verklaring van de Amerikaanse centrale bank is het bankensysteem in het land evenwel ‘gezond en veerkrachtig’. Tegelijkertijd waarschuwen de beleidsmakers dat de recente ontwikkelingen ‘waarschijnlijk zullen leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven’.

Ook zou de situatie gevolgen kunnen hebben voor de economische bedrijvigheid, de arbeidsmarkt en ook de inflatie. “De omvang van deze effecten is onzeker”, voegt de Fed daaraan toe.

De ECB besloot vorige week eveneens om door te gaan met het verhogen van de rente. Maar sindsdien is er al weer veel gebeurd in de bankensector. Zo moest de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die al langer werd geplaagd door schandalen, afgelopen weekend worden gered door de eveneens Zwitserse concurrent UBS.

Lees ook:

Een nieuwe bankencrisis komt er niet (maar een beetje eng is het wel)

De Amerikaanse Silicon Valley Bank is omgevallen. Ook een paar andere Amerikaanse banken zitten in zwaar weer. Wat zijn hiervan de gevolgen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden