Amazone is grootste regenwoud ter wereld

BRASILIA (ANP) - Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. De bossen spreiden zich uit over negen landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

ANP

Het grootste deel van regenwoud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).

Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en de honderden zijrivieren wordt doorstroomd. De rivier bevat ongeveer 20 procent van het natuurlijke zoetwater in de wereld.

Tienduizenden plantensoorten

In het Amazonewoud leven tienduizenden plantensoorten, ongeveer 2,5 miljoen insectensoorten en enkele duizenden soorten vogels en zoogdieren. Verder leven rond de Amazone meer dan 33 miljoen mensen. Van hen behoort ongeveer 5 procent tot de inheemse bevolking.

Volgens het WWF-Brasil (het Braziliaanse Wereld Natuur Fonds) is in de afgelopen dertig jaar ongeveer 520.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud door ontbossing verloren gegaan. De bossen hebben plaatsgemaakt voor onder meer weiden voor de extensieve veehouderij en soja- en suikerrietplantages.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden