Amandelmelk is heel slecht (voor de planeet)
Sinds de vloek op lactose, drinken steeds meer mensen soja- of andere plantaardige melksoorten. Koeienmelk zou te vet zijn, vol hormonen zitten en voor babykoeien zijn, niet voor mensen. Vooral amandelmelk is in trek, maar echt gezond of duurzaam is de notenmelk niet.
Het is typisch zo'n misleidend product: in de gemiddelde amandelmelk zit slechts zo'n 2 procent amandelen. De rest bestaat uit water, suikers en andere toevoegingen. Wat er niet, of veel minder inzit, zijn proteïnes. Die zitten wel in amandelen, maar omdat het percentage noten in de melk zo laag is, is de hoeveelheid proteïnes te verwaarlozen. En proteïnes maken zuivelproducten juist zo belangrijk in onze dagelijkse voedselconsumptie.
In Amerika wordt inmiddels meer amandelmelk verkocht dan sojamelk. Ook in Engeland zet die trend door en in ons land zal dat vermoedelijk niet anders zijn. Maar voor het fabriceren van één amandel is maar liefst 5 liter water nodig. Daarmee is het overigens niet veel milieuonvriendelijker dan koeienmelk: voor de productie van 100 ml koeienmelk is 100 liter water nodig.
Droogte
De crux zit 'm in het feit dat maar heel weinig gebieden op onze aardbol zich lenen voor het verbouwen van amandelen. Vooral in Californië schieten de amandeltelers als paddenstoelen uit de grond. En laat Californië nou net afgelopen zomer gekampt hebben met de grootste droogte allertijden.
Om aan water te komen leggen boeren putten aan die wel een diepte van 760 meter kunnen bereiken. Het land wordt door de boeren letterlijk droog gezogen, met als gevolg een bodemdaling van zo'n zo'n 28 centimeter per jaar.
Met de aanhoudende vraag naar amandelen heeft de schaal waarop de noten worden geteelt inmiddels veel weg van roofbouw. Amandelmelk is misschien lekker, maar helaas weinig gezond of duurzaam.